De Gender die door heel Veldhoven loopt, vormt een langgerekt groen lint. Hier gefotografeerd ter hoogte van de Plaatse in Veldhoven Dorp. FOTO: Rien de Schipper.
De Gender die door heel Veldhoven loopt, vormt een langgerekt groen lint. Hier gefotografeerd ter hoogte van de Plaatse in Veldhoven Dorp. FOTO: Rien de Schipper.

Mooie parken en tuinen in Veldhoven

Algemeen

IVN VEV

Ooit was het zo, dat de mens één was met de natuur. Hij leefde van de jacht en verzamelde planten, maar ontdekte uiteindelijk dat het veel handiger was om dieren en planten dicht bij huis te hebben. De dieren werden getemd en er werd geplant en gezaaid. De landbouwterreintjes werden beschermd door omheiningen, wallen en singels. De namen park en tuin duiden dus op omheinde, in cultuur gebrachte grond, die bedoeld was voor de productie van eetbare gewassen.

VELDHOVEN - Zo ontstond er een grote variatie aan landschappen in Nederland. Dorpen en steden werden verfraaid met tuinen en parken. De bevolking groeide gestaag en grote gebieden raakten verstedelijkt. De natuur werd schaars en kwam verder van huis af te liggen. In de binnensteden wist men nauwelijks nog iets af van de wonderen die zich dagelijks in die natuur afspelen. Zo ontstonden heem- en natuurtuinen, die laten zien wat de Nederlandse natuur te bieden heeft. In die tijd leven we nu.
Er zijn veel mogelijkheden om de natuur te leren kennen en ervan te genieten in bijvoorbeeld botanische tuinen, bossen, natuurgebieden, landschapsparken, wandelparken en siertuinen.

Processiepark

In Veldhoven zijn naast fraaie natuurgebieden, ook diverse tuinen en parken te bezoeken. Weliswaar bescheiden van omvang, maar zeker de moeite waard. Het Processiepark en het Driek de Greefpark ademen de sfeer van vroeger. Er staan oude bomen zoals beuken, esdoorns en lindes.
Het Processiepark heeft overigens zijn naam gekregen door de vele bezoekers die speciaal kwamen voor de in de Lambertuskerk aanwezige Maria in de heilige eik. Een meer natuurlijke uitstraling wordt in de tachtiger jaren van de vorige eeuw mode. Er zijn veel soorten planten en bomen gebruikt, die van nature in Nederland thuishoren en er zijn hoogteverschillen - wallen en heuvels - aangebracht.

Elsenpark

Meer recent kreeg het Burgemeester Elsenpark zijn huidige vorm. Modern en strak. De lijnen van de CityPassage lopen door in het park. De bomen die geplant zijn tijdens de eerste aanleg, zijn na een grondige voorbereiding onder andere herplant in wijk de Kelen. De heer Elsen is burgemeester van Veldhoven geweest in de periode 1969 - 1982.
In contrast met dit park staat de groene zone aan de Rundgraaf tussen de Heikant en de Kelen. Deze zone bevat een ruige inheemse beplanting. Deze manier van aanleg is typerend vanaf de negentiger jaren tot de huidige tijd. Hier maken de bewoners een wandelingetje al of niet met de hond maar zeker vergezeld van vogels en vlinders. Er is een vlindertuintje aangelegd bij de nabijgelegen school.
Een andere vlindertuin is die bij het IVN-gebouw aan het Ariespad in de Kabouterbuurt. Op afspraak te bezichtigen.

De lijnen
van de
CityPassage
lopen
door in
het park

Meer informatie

www.ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem/

Fietsroute

In samenwerking met Erfgoedhuis Veldhoven heeft IVN een fietsroute gemaakt. Langs parken, monumenten en natuur. Met onderweg 25 afstappunten om te kunnen genieten van Veldhovens’ erfgoed. Zie: https://www.ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem/natuurroutes/monumenten-in-t-groen/

Amnesty International

Het Peter Benensonpark aan het Heike, is genoemd naar de oprichter van Amnesty International. Het is een voorbeeld van een park met een slingerende padenstructuur, grote grasvelden, speelvoorzieningen en langs de randen een natuurlijke beplanting.

Driek de Greef
was
een
dorpsfiguur

Afbeelding