Een afvaardiging van het koor overhandigt een cheque van 750 euro aan de Stichting Duofiets Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.
Een afvaardiging van het koor overhandigt een cheque van 750 euro aan de Stichting Duofiets Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.

Zangkoor Con Brio stopt en doneert

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Na jaren van trouwe dienst is het parochiezangkoor Con Brio gestopt met het opluisteren van kerkdiensten in Veldhoven. Het gemengd koor heeft een prima bestemming voor het geld dat nog op de rekening staat.

VELDHOVEN - Het is een gezellig samenzijn in restaurant Jan’s Polder. De voormalige leden van het parochiekoor Con Brio genieten er van een heerlijk diner. Nog eenmaal komen ze bij elkaar, want het koor heeft opgehouden te bestaan. 

Toepasselijk

Con Brio is ooit ontstaan uit een fusie van het gemengd koor van de voormalige H. Willibrordusparochie en het koor Zingend Geloven van de voormalige H. Jozefparochie in Veldhoven. Voorzitter Wilma van den Bosch: “We hebben eerst 2 jaar lang intensief samengewerkt om te kijken hoe dat ging. Dat ging wonder boven wonder goed waarna we in 2014 zijn gefuseerd tot het koor Con Brio.”
De naam Con Brio is door de leden gekozen en is heel toepasselijk want Con Brio betekent in de muziekwereld ‘met passie en toewijding’. Zo hebben de leden van het koor zich ook altijd opgesteld, met toewijding en dienstbaar naar de kerk en de parochie in Veldhoven. Al die jaren zijn kerkdiensten opgeluisterd met volkszang, maar ook met vierstemmige muziek en de meerstemmige Nederlandse, Duitse en Latijnse missen. Onder de bezielende leiding van dirigent Cor Jolie en organist Karel van den Hurk hebben de leden altijd hun beste beentje voorgezet. Daarnaast is er ook altijd aandacht geweest voor de onderlinge sociale contacten. Soms eenvoudig door het samen drinken van een kopje koffie, soms door een uitstapje of fietstochtje en natuurlijk tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest.

Zware tijd

De Corona-tijd ligt mede ten grondslag aan het stoppen van het koor. “Corona was voor het koor een zware tijd, maar door het via e-mail uitwisselen van muziek werd het onderlinge contact behouden. Uiteindelijk werd het echter steeds duidelijker dat, door het 2 jaar niet samen kunnen zingen, de vaardigheid en kwaliteit van de stemmen er niet beter op was geworden. De vergrijzing en het niet meer kunnen leveren van de gewenste kwaliteit noodzaken ons om te stoppen”, legt de voorzitter uit. 

Donatie

Er zit nog een bedrag in kas. “We hebben onze leden gevraagd naar een bestemming. Ze wilden graag een afscheidsetentje om zo nog een keer met elkaar samen te kunnen zijn. De 750 euro die we dan nog overhouden, schenken we aan de Stichting Duofiets Veldhoven. Dat is een voorziening waarvan we later misschien zelf ook nog gebruik van zullen maken.”

Leeg hoofd

Enkele van de koorleden hebben al onderdak gevonden bij een ander koor. Zoals Piet Admiraal. Met 90 jaar is hij het oudste koorlid. Hij zingt al bijna 60 jaar waarvan de laatste 7 jaar bij Con Brio. “Zingen is ontspanning voor mij. Toen ik nog een baan had, ging ik ‘s avonds zingen en kwam met een leeg hoofd weer thuis.”
Hij heeft de overstap gemaakt naar het Broekwegkoor. Het is het enige koor dat nog één keer per maand een dienst opluistert in de Christus Koningkerk in Veldhoven. Het Broekwegkoor is blij met Admiraal. “Ik ben een tenor en mijn stem doet het nog goed.”

Duofiets

“We hebben onze leden gevraagd naar een bestemming. Ze wilden graag een afscheidsetentje om zo nog een keer met elkaar samen te kunnen zijn. De 750 euro die we dan nog overhouden, schenken we aan de Stichting Duofiets Veldhoven. Dat is een voorziening waarvan we later misschien zelf ook nog gebruik van zullen maken.”

Zingen is gezond

Tijdens het zingen komt endorfine vrij, wat pijn en stress vermindert en het gevoel van geluk en plezier vergroot. Zingen helpt ook de ademhaling te verbeteren. Zingen ontspant en geeft energie. Ook het concentratievermogen heeft voordelen van het zingen.

‘Zingen is
ontspanning
voor
mij’