Intensive Care. FOTO: Jarno Verhoef.
Intensive Care. FOTO: Jarno Verhoef. Jarno Verhoef

IC-Café over syndroom bij patiënten en famillie

Activiteit

VELDHOVEN - Het post-IC-syndroom (PICS) voor patiënten en het soortgelijke syndroom maar dan voor familieleden van de IC-patiënt (PICS-F), staan maa. 6 mei centraal in het IC-Café in Veldhoven. PICS bestaat uit gezondheidsproblemen die na een periode van ernstig ziek zijn, langdurig kunnen aanhouden. Deze gezondheidsproblemen bij IC-patiënten kunnen zich uiten in lichamelijke klachten (bijvoorbeeld kortademigheid en spierzwakte), maar ook invloed hebben op gedachten en gevoelens en soms op het geheugen. Daarnaast kunnen symptomen van PICS voorkomen bij familie of naasten, we noemen dit PICS-F (familie).
Het IC-Café is op maa. 6 mei, van 19.30 (zaal open om 19.00 uur) tot 21.30 uur in ‘t Patronaat, Blaarthemseweg 18 in Veldhoven. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Tijdens de avond doen een ervaringsdeskundige en intensivist (IC-arts) hun verhaal doen en beantwoorden ze vragen. Ook is er veel ruimte om vragen te stellen en in kleinere groepen met elkaar van gedachten te wisselen.
Máxima MC en het Catharina Ziekenhuis organiseren regelmatig samen een IC-café. De avond is bedoeld voor alle ex-IC-patiënten en/of naasten. Dus niet alleen voor mensen die in het Catharina Ziekenhuis of Máxima MC opgenomen zijn geweest. Ook huisartsen zijn van harte welkom. Zorgverleners en ervaringsdeskundigen verzorgen de informatie.