Afbeelding
Brigit Strijbos

Geruchten

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt weer aan wethouder Thomas van Broekkhoven.

Kent u het fenomeen ‘mythes’? Verzonnen verhalen over goden en godinnen die van generatie op generatie werden verteld. Mythes hebben voor mijn gevoel iets magisch. Soms schrikken ze af en soms hebben ze iets komisch. Maar ondanks dat mythes verzonnen zijn, bevatten ze altijd een kern van waarheid of op zijn minst een wijze les.

Met de toegang tot informatie van vandaag de dag, zijn mythes iets uit het verleden. We zijn niet meer zo goedgelovig als in de Griekse oudheid. Maar toch bestaat er nog wel zoiets als ‘geruchten’. Verhalen die van persoon tot persoon een eigen leven gaan leiden. Verhalen waarvan vaak niemand de oorsprong weet en waarvan niemand ook zeker weet of ze nou wel of niet waar zijn. En geloof me, als wethouder hoor je veel geruchten. Of zoals ik het graag noem, moderne mythes.

   We zijn niet meer zo goedgelovig
        als in de Griekse oudheid

Sterker nog, vaak zijn ‘we’ als gemeente onderwerp van het gerucht. Vaak beginnen deze geruchten namelijk met “De gemeente wil…” Iets waar ik me aan het begin erg aan kon ergeren, maar inmiddels ook wel om kan lachen. Vaak probeer ik te herleiden waar mensen dat dan weer gehoord hebben, maar dit lijkt onbegonnen werk. In ieder geval doe ik er alles aan om geruchten uit de wereld te helpen.

En al moet je niet alles geloven wat in de krant staat, ik zal het gerucht wat ik vorige week hoorde maar meteen ontkrachten: We zijn niet van plan om UNA en Rood-Wit te laten fuseren. Weer een gerucht minder!

Thomas van Broekhoven, wethouder gemeente Veldhoven.

Column van B&W