Een deel van de route die de lopers met het Bevrijdingsvuur lopen. FOTO: GVAC.
Een deel van de route die de lopers met het Bevrijdingsvuur lopen. FOTO: GVAC.

Bevrijdingsvuur komt door Veldhoven

Activiteit

GVAC

In de nacht van zat. 4 op zon. 5 mei haalt een groep lopers van GVAC voor het eerst het Bevrijdingsvuur naar Veldhoven. Op zon. 5 mei zal burgemeester Marcel Delhez bij de atletiekbaan van GVAC het vuur ontsteken.

VELDHOVEN - De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is al sinds 1948 een landelijke traditie. In Wageningen, Stad der Bevrijding, komen tegen middernacht uit het hele land lopers samen om er na de Bevrijdingsvuurceremonie het bevrijdingsvuur op te halen.
Dit jaar doet er een recordaantal van maar liefst zo’n 107 loopgroepen aan mee. 12 daarvan komen uit Noord-Brabant. De estafette telt in totaal 2500 lopers.

Vanuit Wageningen

Namens GVAC zijn John de Lange en Harry Welp de kartrekkers. Samen met 6 andere fanatieke lopers en 2 chauffeurs reizen zij in de avond van 4 mei met een busje af naar Wageningen. Daar vindt op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld om middernacht de ceremonie plaats.
Na ontvangst van de wasfakkel met het Bevrijdingsvuur vertrekken alle groepen om het vuur naar hun woonplaats te brengen. De Veldhovenaren lopen steeds in duo’s waarbij een fietser voor en een fietser achter de groep rijdt. Een busje met lopers rijdt steeds naar wisselplekken waar de lopers worden afgelost.
Gemiddeld zal elke loper circa 25 kilometer lopen.

Laatste deel

De groep komt tussen 10.30 en 11.00 uur aan bij Mrs. Park in Meerhoven. Om 11.30 uur volgt het laatste deel van de tocht waarbij een route door Veldhoven wordt afgelegd.
Om 12.30 uur arriveert de groep bij de atletiekbaan van GVAC, waar de burgemeester het vuur ontsteekt. Leden van Scouting Hertog Jan tekenen voor de manifestatie op het terrein van GVAC. Zij verzorgen er onder meer activiteiten voor de jeugd.
Ook de Veldhovense veteranen zijn aanwezig. Belangstellenden zijn van harte welkom op het GVAC-terrein aan de Knegselseweg 40 in Veldhoven.

gvac.nl


Het Veldhovense GVAC-team ‘t Lopend Vredesvuurtje is de hele route vanaf Wageningen naar Veldhoven te volgen op Facebook (t.lopend.vredesvuur). Ook op Instagram is veel te volgen (lopendvredesvuur).

Op de voet volgen...

Gemiddeld
loopt
elke loper
circa 25 kilometer

Afbeelding