"Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen", aldus voorzitter Kooke van Repair Café Veldhoven. STOCKFOTO: Bert Jansen.
"Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen", aldus voorzitter Kooke van Repair Café Veldhoven. STOCKFOTO: Bert Jansen.

Repair Café Veldhoven brengt de nodige verandering!

Maatschappelijk

Van de redactie.

Veldhoven heeft met ingang van zat. 18 mei, 10.30 uur, een eigen Repair Café. Door repareren te promoten, wil Repair Café Veldhoven bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Will Kooke, voorzitter van de nieuw opgerichte stichting.

VELDHOVEN - “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen”, aldus voorzitter Kooke.

Leuke contacten

Repair Café Veldhoven is ook bedoeld om inwoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in Veldhoven zijn. Kooke: “Wanneer je samen met een buurtgenoot die je tot dan toe niet kende een fiets, cd-speler of broek hebt gerepareerd, zul je die persoon toch anders bekijken als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”
Repair Café Veldhoven wijst er tevens op dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en daarmee bijdraagt aan een duurzamere samenleving en beperking van de CO2-uitstoot. Ook wil Repair Café Veldhoven laten zien dat repareren leuk is om te doen. En belonend!

Fondsen

De start van Repair Café Veldhoven is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Veldhoven, van de RABO-bank (coöperatieve duurzaamheidsbijdrage vanwege 125-jarig bestaan), Prinsen tools en techniek, en ASML in Veldhoven.
De Stichting KBO-Heikant - De Kelen en de Vereniging Veldhoven Duurzaam waren betrokken bij dit duurzame initiatief in Veldhoven.
Repair Café Veldhoven is aangesloten bij het internationale Repaircafé.org in Amsterdam.


Het oer-idee van Repair Café is 10 jaar geleden bedacht door Martine Postma. Onder het motto: waarom iets weggooien als het misschien nog gerepareerd kan worden? Het idee sloeg in als een bom. Het fenomeen is doorgedrongen in meer dan 35 landen, zoals de VS, Japan, India en Zuid-Korea. Wereldwijd ligt het aantal locaties op ruim 1.650 Repair Café’s.

Oer-idee

‘In Nederland
gooien we
ontzettend
veel weg’

Afbeelding