Een praktijkles over de dode hoek van een vrachtwagen. FOTO: VSV.
Een praktijkles over de dode hoek van een vrachtwagen. FOTO: VSV.

Dode hoek-les voor leerlingen groep 7

Scholen

Binnenkort leggen de leerlingen van de groepen 7 van alle basisscholen in Veldhoven het verkeersexamen af. Daaraan voorafgaand krijgen zij een praktijkles over de dode hoek van een vrachtwagen.

VELDHOVEN - Als gevolg van dode hoekongevallen vallen in Nederland jaarlijks gemiddeld 20 doden en maar liefst zo’n 40 tot 50 zwaargewonden. Deze praktijkles is een initiatief van de Stichting Veldhoven Samen Verkeersveilig (VSV) in samenwerking met de gemeente Veldhoven.
“Als VSV vinden we het belangrijk dat alle scholen hier aan meedoen”, vertelt Paul van Keulen van VSV.

En dat doen de 13 basisscholen in Veldhoven dan ook.

In de cabine

Alle basisschoolkinderen in Veldhoven van groep 7, zien eerst een filmpje over de dode hoek. Dat maakt duidelijk waar rondom een vrachtauto een fietser of bromfietser niet meer te zien is voor de chauffeur vanuit zijn hoge positie in de truck. Dat wordt dus de dode hoek genoemd.

Ze worden
gewezen
op
het gevaar
van
de dode hoek

In een truck van maar liefst zo’n 16 meter lang die bij basisschool De Brembocht in Veldhoven staat, klimt de jeugd afgelopen don. 11 en vrij. 12 apr. paarsgewijs in de cabine. Vanuit die hoge positie kijken ze in de buitenspiegel en worden ze gewezen op het gevaar van de dode hoek.
De leerlingen in de cabine zien nu wat de chauffeur wel en niet kan zien achter het stuur. Een aantal leerlingen staat vlak voor de cabine. Vanuit de hoge positie in de cabine zijn ze voor de bestuurder niet meer te zien.

Belangrijke tip

Veldhoven Samen Verkeerveilig geeft tenslotte de leerlingen nog een belangrijke tip: Wie op de fiets zit achter een vrachtwagen, die zorgt ervoor altijd de chauffeur in de buitenspiegel te zien. De veiligste plek is rechts achter de vrachtwagen en niet ernaast. En hou altijd minstens 3 meter afstand tot de vrachtwagen.

veldhovensamenverkeersveilig.nl