Bij grote droogte stoot een plant eerst een gedeelte van het blad af. Op de voorgrond een perenboom met een paar dorre takken. FOTO: Rien de Schipper.
Bij grote droogte stoot een plant eerst een gedeelte van het blad af. Op de voorgrond een perenboom met een paar dorre takken. FOTO: Rien de Schipper.

Droogte in de tuin en de natuur

Algemeen

Iedereen heeft er wel mee te maken: droogte. Boeren natuurlijk, maar ook schippers. De waterleidingbedrijven. De burger met zijn tuintje en niet te vergeten de natuurbeheerders. Bomen die nu al een paar jaar achter elkaar te maken hebben met droogte kunnen voortijdig afsterven. Rivieren, beken en vennen staan droog, waardoor het voor vissen en salamanders moeilijk is om te overleven. De hei bloeit minder uitbundig en dat is geen goed nieuws voor vlinders. Bijen en andere bestuivers moeten op zoek naar nectar van nog overblijvende bloemen. Dat er minder muggen zijn is wel fijn voor mensen, maar minder eten voor vogels. 

VELDHOVEN - Elke tuin waar geen water wordt gegeven laat precies zien welke planten tegen droogte kunnen. Hebben ze een dik of grijs en behaard blad, dan zullen ze over het algemeen beter tegen droogte kunnen zoals bij de hemelsleutel.
Ook andere planten lijken alleen maar te genieten van zon en droogte; kruiden als lavendel, tijm, maar ook ijzerhard staan nog fier omhoog. Het gazon verdort, maar zal zich na regen weer helemaal herstellen. Planten verliezen hun blad om minder te verdampen en zo te overleven. Sommige planten maken nog dit jaar weer nieuw blad aan, andere sparen hun energie voor volgend jaar. Duizendknoop zal verdorren en kan maar het beste worden afgeknipt als het er te lelijk uitziet, maar een grote kans dat hij in de herfst weer uitloopt en bloemen krijgt na een paar buien.

Wel of geen water? 

Bomen en andere planten moeten nadat ze pas zijn aangeplant voldoende water krijgen, omdat de wortels nog niet bestand zijn tegen droogte. Bomen of heesters die al langer gevestigd zijn kunnen wel tegen wat droogte.
Een tuin krijgt het beste zo min mogelijk water uit de kraan. Regenwater dat is opgevangen in regentonnen kan overigens zonder meer altijd worden gebruikt om zwakke planten gericht water te geven bij de wortels. Water dat in de keuken kan natuurlijk worden gebruikt om groenten te spoelen kan prima hergebruikt worden in de tuin.

Compost

De veerkrachtige tuin begint bij een goede bodem, waarin veel organisch materiaal zit. Blad laten liggen zorgt voor minder verdamping en geeft voeding aan de bodem. Compost toevoegen rond februari /maart helpt ook om een goede bodem te krijgen. Kunstmest is uit den boze want die zorgt alleen voor succes op de korte termijn, maar werkt een goede bodemopbouw tegen.
Van sommige planten zal na jaren van droogte blijken, dat ze het ondanks een goede bodem niet zonder veel extra water geven kunnen stellen. Die plant staat dan niet op de goede plaats. Een zilverkaars is prachtig, maar is echt niet bestand tegen droogte. Hij houdt ook niet van verplaatsen, maar het is het proberen waard om een plant een nieuwe plek te geven. In dit geval dus naar de schaduw en in een vochtiger omgeving. Let hierop als er nieuwe planten worden aangeschaft.
En denk ook aan de vogels en insecten. Zet een schaal met water neer zodat ze kunnen drinken.

Meer informatie

Meer informatie over IVN zie de website. 

ivnnl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem

[Streamer:] Goede bodem houdt vocht vast

[Side1:] Klimaatverandering heeft nu al op verschillende manieren een invloed in Nederland, afhankelijk van de regio. Het kan zijn verlies van biodiversiteit, natuurbranden en stijgende temperaturen. Extreem weer komt vaker voor, dus ook droogte.

[Side2:] De goede plant op de juiste plaats. Met de huidige droogte is het duidelijk welke plant er wel tegen kan en welke niet. Een oplossing om een plant voor vochtige grond in een droge tuin toch goed te houden is om hem in een ingegraven emmer of bak te zetten en apart water te geven.

[Fotoonderschrift:] Bij grote droogte stoot een plant eerst een gedeelte van het blad af. Op de voorgrond een perenboom met een paar dorre takken. Foto: Rien de Schipper

 [CS2]Ev, toevoegen:

Je kunt beter om de twee a drie dagen vlink water. Want als je iedere dag een beetje water geeft krijg je een luie planten, dwz planten die alleen aan de oppervlakte wortels aanmaken en niet diep in de bodem gaan wortelen.

De goede plant op de juiste plaats. Met de huidige droogte is het duidelijk welke plant er wel tegen kan en welke niet. Een oplossing om een plant voor vochtige grond in een droge tuin toch goed te houden is om hem in een ingegraven emmer of bak te zetten en apart water te geven.

IVN VEV

Vaker

Klimaatverandering heeft nu al op verschillende manieren een invloed in Nederland, afhankelijk van de regio. Het kan zijn verlies van biodiversiteit, natuurbranden en stijgende temperaturen. Extreem weer komt vaker voor, dus ook droogte.

Goede bodem
houdt
veel langer
vocht vast