Veldhovense agrariërs in overleg met burgemeester Delhez. Ook kinderen van de boeren zijn aanwezig met skelters en traptractors. FOTO: Laura Toonders.
Veldhovense agrariërs in overleg met burgemeester Delhez. Ook kinderen van de boeren zijn aanwezig met skelters en traptractors. FOTO: Laura Toonders.

Veldhovense boeren: ‘Help ons om deze waanzin te stoppen!’

Algemeen

Dinsdagavond 12 juli hebben de Veldhovense agrariërs en andere belanghebbenden, in goed overleg met de gemeente, een woordje kunnen doen tijdens de vergadering van de gemeenteraad. “Dat waarderen we. En we hopen dat wij als boer ook weer gewaardeerd gaan worden. Want het boerenverstand in Den Haag is momenteel ver te zoeken. Maar iets waar je zo trots op bent, dat pakt niemand zomaar van je af!”

VELDHOVEN - Tractoren en loaders vullen die dinsdagavond het Meiveld. Ook kinderen van de boeren zijn hierbij aanwezig met skelters en traptractors. Corné Toonders van Melkveebedrijf Toonders VOF, voert het woord. “Iedere dag weer staan we voor dag en dauw op om burgers van gezonde en veilige voeding te voorzien. Sterker nog, daar zijn wij goed in.”

Toekomst

Jonge boeren vrezen om het bestaan van hun bedrijf. De dag dat minister Van de Wal de stikstofkaart publiceert, voelen veel boeren de grond onder hun voeten wegzakken. “En ja, ook wij boeren hebben een aandeel in het stikstofprobleem. Oók! Want niet alleen het boerenbedrijf stoot stikstof uit.”

Welbeschouwd zijn de boeren een klein onderdeel van het gehele probleem. Ze vragen dan ook om realiteitszin en een toekomstbestendig beleid. Toonders: “Wij begrijpen heel goed dat de wereld verandert en dat ook wij moeten veranderen en moeten aanpassen. Deze veranderingen en aanpassingen aan onze bedrijfsvoering moeten echter wel realistisch zijn en gepaard gaan met een correct economisch verdienmodel.”

Toonders vervolgt: “De boeren zijn enorm bezorgd over hun toekomst en vragen de gemeente Veldhoven om zich hard te maken voor de agrarische ondernemers. Want met dit beleid is niemand geholpen, ook jullie niet!”

“Help ons om deze waanzin te stoppen! Ben trots op uw boeren en koester ze, u zult ze nog nodig hebben in de toekomst voor een welvarende en levendige gemeente”, aldus Toonders tot slot.

Welke keuzes moet een boer vandaag de dag maken en welke verplichte investeringen staan hen nog te wachten? Het klimaat blijft veranderen en er moet meer opgelost moeten worden dan alleen de C02-uitstoot. Denk ook aan ultrafijnstof, kaderrichtlijn water en de energietransitie. “Maar, wij als boeren kunnen hierin een oplossing bieden”, aldus Toonders.

Keuzes

Van de redactie

‘Ben trots
op uw boeren
en
koester ze’

Afbeelding