Selma Koegler begint samen met partner Maarten Erasmus een natuurcamping en een voedselbos in Spanje. FOTO: Bert Jansen.
Selma Koegler begint samen met partner Maarten Erasmus een natuurcamping en een voedselbos in Spanje. FOTO: Bert Jansen.

‘We hebben er ontzettend veel zin in!’

Algemeen

Je droom achterna gaan... Dat is wat veel mensen willen, maar het ook uitvoeren blijkt lastiger. Wie het wel gaat doen is de Veldhovense Selma Koegler. Samen met haar partner Maarten Erasmus begint ze een natuurcamping en een voedselbos. 

VELDHOVEN - “We zijn beide verzot op Spanje, dat is al een begin toch?” Selma Koegler vertelt hoe ze op het idee zijn gekomen om naar Spanje te verhuizen. “In Nederland wilden we een grote kavel kopen, maar kom daar maar eens aan! En dan die prijzen... Niet te doen, joh!” 

Als een perceel, midden in de bergen van de Siërra Nevada weliswaar, te koop komt twijfelt het stel geen moment. “We zijn gaan kijken en voelden ons daar direct op onze plek. Nu moet je niet denken, dat we daar in een soort van kasteel terecht komen... Alles moet aangepakt worden om het weer bewoonbaar te maken.” 

Koegler schetst een idyllisch plaatje van haar toekomstige thuishaven. “We wonen boven op een berg. Het kost 20 minuten om deze steile berg op te komen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Wie kan dat zeggen? In je achtertuin een skipiste en aan de andere kant de zee. Het is gewoon een geweldige plek waar we onze dromen kunnen verwezenlijken; een natuurcamping en een voedselbos.” 

Nieuwe fase

Het leven wordt geheel anders dan wat ze gewend zijn in Nederland. “De 24-uurscultuur, het snelle leven, ik ben het zat altijd maar te moeten presteren en alles bij te houden.”
Ze vindt het tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden; de kinderen zijn opgegroeid en nu is het een mooie tijd om opnieuw te beginnen. “Een nieuwe fase in het leven, hier laat je een leven achter en daar moet je opnieuw beginnen. Maar we hebben er ontzettend veel zin in!”

Koegler heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor Veldhoven als vrijwilliger, maar ook in de politiek. Als raadslid en wethouder. Ze kijkt terug op een fijne tijd en heeft aan de basis gestaan voor een aantal mooie projecten, zoals de MFA’s en de all weather kunstgrasbanen voor sportclubs. “En de herinrichting van de Kromstraat. Ik heb zoveel momenten mee mogen maken in de Veldhovense politiek.”

Koegler benadrukt dat het nog een hele klus wordt om te slagen in Spanje. “Ik ben de taal nog niet helemaal meester, maar dat komt wel goed. We gaan gebruik maken van lokale ondernemers waardoor het dorp gaat profiteren van hetgeen wij neer gaan zetten.”
De tenten voor de natuurcamping zijn besteld, het voedselbos heeft al vorm door diverse fruit-, amandel-, olijf- en notenbomen. “Sommigen staan er al een paar eeuwen.”
Uiteindelijk doel is geheel zelfvoorzienend wonen en werken. “Zonnepanelen zorgen dat de wasmachine draait. Voor water moet ik 400 meter lopen. Voor het branden van de kachel moeten we hout hakken. Een heel ander leven dan in Nederland, maar we hebben er zo’n zin in om aan te beginnen.”

Van de redactie.

‘En dan
die prijzen...
Niet te doen,
joh!’