De nieuwe en de vertrekkend coördinator Vrijwilligerswerk. Links Ella Cornelissen, rechts Marjon Middel.
De nieuwe en de vertrekkend coördinator Vrijwilligerswerk. Links Ella Cornelissen, rechts Marjon Middel.

Nieuwe coördinator Vrijwilligerswerk

Algemeen

Na 26 jaar Cordaad Welzijn gaat Marjon Middel (64) nu genieten van haar vrije tijd. In de persoon van Ella Cornelissen (23) staat voor de coördinator Vrijwilligerswerk Veldhoven een ingewerkte opvolger klaar.

VELDHOVEN - “Al sinds de jaren ‘70 bestaat er een vrijwilligersbureau in Veldhoven. Later is dat Vrijwilligerswerk Veldhoven geworden”, zegt Marjon Middel die in september 1996 gestart is bij wat nu Cordaad Welzijn heet. Ze begint in 1996 met het project Mooi zo, Goed zo. Een project om de leefbaarheid van Veldhoven te vergroten. ”Dat was een project van het Oranje Fonds in combinatie met het bedrijfsleven. We hebben onder meer een vlindertuin gerealiseerd.”

Na enkele jaren wordt ze gevraagd om coördinator van het vrijwilligersbureau te worden. “Het belang van vrijwilligers is enorm groot. Als die er niet zijn, valt er veel binnen de gemeenschap weg. Veldhoven heeft een rijk verenigingsleven dat vrijwel geheel op vrijwilligers draait. Maar denk ook aan vrijwilligers die binnen het MMC, Merefelt en de Kringloopwinkel werkzaam zijn. Cordaad heeft in totaal bijna 1.000 vrijwilligers. Nu de werkloosheid heel laag is, is dat ongunstig voor ons.”

Bieb

Cordaad werkt goed samen met Bibliotheek Veldhoven waar vrijwilligers zich inzetten voor het Taalcafé, de Klik &Tikcursus of als taalmaatje. Onder de coördinator valt ook het team Vrijwilligerswerk Veldhoven dat bestaat uit 10 vrijwilligers. Zij zijn de gouden krachten binnen Cordaad. Er zijn zo’n 200 Veldhovenaren die een dienst aanbieden zoals het doen van boodschappen of een tuinklusje. Veldhovenaren die door omstandigheden een klusje zelf niet kunnen doen, kunnen dat melden bij Cordaad. Het team koppelt vervolgens een passende vrijwilliger aan het klusje.

Valkenswaard

De Veldhovense Ella Cornelissen is sinds februari werkzaam binnen Cordaad. Tijdens haar opleiding Toegepaste Gerontologie aan de Fontys heeft ze onderzoek verricht bij Cordaad, dus ze kent de organisatie al goed. “Ik werk fulltime en verdeel mijn aandacht over Valkenswaard en Veldhoven. Valkenswaard heeft geen team dat vraag en aanbod bij elkaar brengt, dus dat doe ik daar met een collega.”
Ze vindt het heel mooi om inwoners te helpen met dingen die ze niet meer kunnen. “Je hebt vaak met blije mensen te maken. Ook kom je in aanraking met alle doelgroepen, van jong tot oud. Dat maakt het werk ook heel divers.”
Zo zijn er ook 10 vrijwilligers actief bij de Buitenjan waar sinds enkele maanden statushouders worden opgevangen. “2 keer per week verzorgen vrijwilligers er een Taalcafé en op donderdag en vrijdag een dagdeel met kinderactiviteiten.”
Ook bij de opvang van Oekraïners op locaties aan de Locht en Heerseweg zijn vrijwilligers van Cordaad betrokken. Zij hebben geholpen bij de inrichting en weer andere vrijwilligers houden er regelmatig spreekuur om vragen te beantwoorden.

Ad Adriaans

‘Het belang van
vrijwilligers
is
enorm groot’