Dochter Indy en moeder Debby, die een kinderboek schreef over gezonde voeding. FOTO: Bert Jansen.
Dochter Indy en moeder Debby, die een kinderboek schreef over gezonde voeding. FOTO: Bert Jansen.

Geheime dagboek van professor Grutjes

Algemeen

De tienjarige Indy vormt de inspiratie voor haar moeder Debbie van Osch-Voorhaar om een kinderboek over gezonde voeding te schrijven. Zij heeft namelijk buikklachten vanaf haar babytijd. 

VELDHOVEN - Om de oorzaak te kunnen bestrijden, besluit van Osch een opleiding tot voedingscoach te volgen. Als ze haar docent vraagt waarom er geen kinderboek over gezonde voeding is, zegt die: ‘dan schrijf je het toch zelf.’ 

Professor Grutjes

En dat doet van Osch. Ze schrijft Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar het geheim van de koningin van het bijenvolk die veel groter en krachtiger is dan haar soortgenoten. Zouden mensen dat ook met voeding kunnen doen? De professor gaat op zoek naar de ingrediënten van een supersoepje voor mensen. 

Van Osch: “We moesten Indy een beetje meenemen in het vervangen van de Nutella door notenpasta. De droge stof van mijn studie moesten we een beetje naar haar niveau brengen en zo begon het een beetje. Er bleek weinig materiaal om mijn kind ervan te overtuigen dat het beter voor haar was. Ik mocht laatst op de opleiding komen vertellen over mijn boek. Ook als voorbeeld om te laten zien wat je nog meer kan met de opleiding. De kindervoedingscoaches kochten massaal mijn boek en de docent zei: ‘Ik had nooit gedacht dat je het ook echt zou doen.

Bij het schrijven liet ze zich inspireren door de boeken van Julius Zebra. “Daar leer je impliciet dingen over geschiedenis, maar de boeken zijn vooral heel grappig en luchtig. Indy heeft daardoor veel over de Romeinen en de Grieken geleerd. Zo wilde ik het ook aanpakken.” 

De schrijfster gebruikte haar dochter ook als referentiekader. “Het was heel fijn dat ik haar kon gebruiken. Omdat ik een beetje weet hoe kinderen van haar leeftijd denken, dacht ik dat ik wel wist hoe dingen zouden landen. Bij het lezen vroeg ze toch wel eens, hoe zit dat? Dan wist ik dat ik dat moest uitleggen. Soms zag ik haar grinniken en dan wist ik dat is goed. Bij andere stukjes waarvan ik dacht dat het grappig was, zag ik haar moeilijk kijken. Dan bleek een woord bijvoorbeeld te moeilijk.” 

De schrijfster werd ook uitgenodigd in de klas van haar dochter om over haar boek te vertellen. Indy mocht voorlezen. “Het is echt een cadeautje dat zij het ook zo meekrijgt nu.”

Het boek wordt ondersteund door de website www.professorgrutjes.nl met onder meer een blog van professor Grutjes om ouders te inspireren met gezonde voeding aan de slag te gaan, een poster ‘gezond eten voor beginners, en het ‘supersoepjesexperiment’ voor gezonde, verantwoorde tussendoortjes. Het boek is geschikt voor kinderen tussen ongeveer 8 en 12 jaar te koop via de website en bij Bruna in het Citycentrum. Ook is het boek opgenomen in de collectie van Bibliotheek Veldhoven en de schoolbibliotheken.

Bianca Kuijpers

Schrijfster gebruikte haar dochter als referentiekader