"We zorgen zoveel mogelijk gezelligheid en saamhorigheid" FOTO: Jurgen van Hoof. Foto: Jurgen van Hoof

Oók Kerst op de kraamsuites van MMC

Algemeen

Mireille Camps

Werken met de kerstdagen, 2.

Met Kerstmis zijn de meeste mensen het liefst thuis. Gezellig de kerstboom opzetten en versieren, het huis gezellig maken en vooral het samen dineren in feestelijke sfeer, mét familie, maakt het midwinterfeest compleet. Oorspronkelijk wordt de geboorte van het kindje Jezus gevierd. Maar wat als je níet thuis kunt zijn en zélf een kerstkindje verwacht dat niet thuis geboren kan worden? Dan wordt er op de kraamsuites van Máxima MC alles aan gedaan om die huiselijke kerstsfeer zoveel mogelijk te bieden: voor de –aanstaande- ouders, maar ook voor het personeel dat tijdens de Kerst werkt.

VELDHOVEN - In het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC te Veldhoven, schetst verpleegkundige Madelon Prinsen een beeld van de voorbereidingen, de sfeer op de kraamsuites, voor de vrouwen die daar verblijven en onder de collega’s onderling. “Zelf ben ik werkzaam op de kraamsuites met 16 bedden en op de Obstetrische High Care (OHC) dat 15 bedden telt: een Intensive Care voor zwangere vrouwen”, legt ze uit. “We zorgen er richting Kerst in ieder geval voor dat de afdelingen er gezellig uitzien, zéker op de OHC moeten de patiënten namelijk soms lang verblijven.”

Huiskameridee

Er staat een kerstboom en in het restaurant wordt al rekening gehouden met de maaltijden. Madelon benadrukt dat het verplegend personeel het belangrijk vindt, dat de mensen toch een soort gezellig huiskameridee hebben op een ziekenhuisafdeling: “Ze krijgen iets extra’s, zoals kerststollen en kerstkransjes en er worden kerstmenu’s voor de vrouwen op de kraamsuites en de OHC geserveerd. Ook mogen ze iets van thuis meenemen en neerzetten in hun eigen kraamsuite, zoals een kerstboompje met lampjes - geen kaarsjes natuurlijk - om het zo gezellig mogelijk te maken”, vertelt de betrokken verpleegkundige. “En als de allereerste kerstbaby geboren wordt, delen we dat - uiteraard met toestemming van de kersverse ouders - op social media, want dat is natuurlijk best speciaal”.

Iedereen één

“Ook onder het personeel is de saamhorigheid en gezelligheid heel belangrijk”, gaat Madelon verder. “Iedereen is liever thuis, maar als je dan tóch werkt tijdens de Kerst, maken we er ook iets speciaals van. We spreken onderling af wat we meenemen, zodat we een kerstmenu samen kunnen stellen, de tafel wordt mooi aangekleed en we hebben een app-groep onder collega’s om dat allemaal te regelen onderling. Als personeel zorgen we goed voor elkaar en de taakverdeling verloopt heel gladjes. Er zijn standby-diensten, zodat in principe geen collega’s van hun kerstmaaltijd thuis af hoeven te worden gehaald. Er zijn tijdens de feestdagen ook geen inleidingen. We hebben hier per 24 uur zo’n 26 mensen werken: 19 overdag en 7 ‘s nachts. Iedereen is hier ook één en gelijkwaardig; gynaecologen, verloskundigen, secretaresses, verpleging en zorgassistenten. Dát is de kracht van ons team en dat eigenlijk ook altijd zo te zijn!”