Bewoners Ecodorp Klein Oers ontvangen de Kringloge-prijs van Brabantse Milieu Federatie. FOTO: Bert Jansen.
Bewoners Ecodorp Klein Oers ontvangen de Kringloge-prijs van Brabantse Milieu Federatie. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

Bouwen aan een duurzame toekomst

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Ecodorp Klein Oers heeft de Kringlogo-prijs ontvangen van de Brabantse Milieufederatie (BMF). De jaarlijkse prijs, in de vorm van een circulaire wisselbokaal, is bedoeld als steun in de rug voor het ambitieuze burgerinitiatief bij hun droom, namelijk het bouwen aan een duurzame toekomst.  

VELDHOVEN - Ecodorp Klein Oers is in aanbouw aan de Eindhovensebaan, naast Keijsers Rozen. Het gaat om 40 woningen die zo circulair mogelijk gebouwd worden. Zo is de fundering gemaakt van afval uit de glasindustrie en de geluidsisolatie van de woningen van gerecyclede spijkerbroeken. Als bouw- en isolatiematerialen worden stro, hout en leem gebruikt.

Begaan met het milieu

Milieuvriendelijk bouwen en het vormen van een community gaan in het Ecodorp hand in hand. Cynthia van Schendel is initiatiefneemster van Ecodorp en zit in het bouwteam. “Alle toekomstige bewoners helpen mee met bouwen. Hoofdaannemer Versteegden heeft ervaring met mensen die meewerken. Er zijn elke dag mensen aan het bouwen. Op een planning zien ze wat ze kunnen doen. Iedere toekomstige bewoner werkt hier minimaal 6 uur per week. Het samen bouwen geeft energie, de saamhorigheid is groot en die groeit alleen maar.”
Alle toekomstige bewoners zijn zeer begaan met het milieu. “Ecologisch leven is een van de voorwaarden”, zegt Van Schijndel. “Ook moet je bereid zijn om dingen te delen. Zo willen we naar deelauto’s en deelfietsen. In het nog te bouwen dorpshuis komen 6 wasmachines, een droger en diepvriezers die we delen.”

Zelfvoorzienend

Ecodorp Klein Oers bestaat uit 5 blokken van elk 8 woningen. Elk blok krijgt één warmtepomp en elke woning een warmte-terugwininstallatie. Van Schendel: “We zijn straks zelfvoorzienend in warmte”.
Van de 40 woningen zijn er 16 koop en 24 huur. Elke woning heeft 6 meter tuin met daarachter een gezamenlijke achtertuin. De woningen worden voorzien van een droogtoilet. De behoefte die tijdens de toiletgang wordt gedaan, komt terecht in een grote emmer. Die wordt na elke toiletgang afgedekt met zaagsel of ander organisch materiaal. Zodra de emmer vol is, wordt de inhoud naar de composthoop gebracht die er voor elk woonblok een is. De bewoners gebruiken toiletpapier zonder bleekmiddel.

Kringen

Klein Oers kent een sociocratische besluitvormingsstructuur. “We werken met kringen. Zo is er de dorpskring waar iedereen in zit, en onder meer een waterkring, sociale kring, subsidiekring en permacultuurkring”, legt Van Schendel uit.
Hans Freriks maakt deel uit van de energiekring. Nu woont hij met Jeannette nog in de Heikant, maar in juni hoopt het Veldhovense stel de nieuwe woning te betrekken. Het innovatieve karakter van Klein Oers spreekt hen aan. “Ik vind het noodzakelijk om nieuwe woonvormen te onderzoeken. Het bijzonders hier is dat het traditionele bouwen met stro en leem weer terugkomt. Het bouwen met biobased materialen is toekomstbestendig”, vertelt Freriks van wie de keuze voor het ecodorp 50% is gebaseerd op de milieuvriendelijke bouw en 50% op het sociale aspect. “Het saamhorigheidsgevoel is hier groot waardoor je elkaar niet verliest.”

Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de BMF, stak tijdens de prijsuitreiking haar lof voor het bewonersinitiatief niet onder stoelen of banken. “Ik ben ongelooflijk trots op Ecodorp Klein Oers. Het is een voorbeeldproject op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Het is heel bijzonder dat bewoners en vrijwilligers hier samenwerken.”

Voorbeeld

Femke Dingemans, directeur-bestuurder BMF, steekt tijdens de prijsuitreiking haar lof niet onder stoelen of banken: “Ik ben ongelooflijk trots op Ecodorp Klein Oers. Het is een voorbeeldproject op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Het is heel bijzonder dat bewoners en vrijwilligers hier samenwerken.”

Eerste ecodorp

Een ecodorp los van gemeentelijke aansluitingen zoals gas, water, elektriciteit en riolering, dat is aanvankelijk het plan. Water oppompen van ruim 300 meter diepte bijvoorbeeld, dat doet het waterleidingbedrijf ook. Heel efficiënt voor de hele regio.

De bewoners gebruiken bleekmiddelvrij toiletpapier