"In januari 2023 ben ik gestart met immunotherapie. Daarmee worden wisselende resultaten behaald, maar bij mij slaat deze therapie tot nu toe fantastisch aan." FOTO: Bert Jansen.
"In januari 2023 ben ik gestart met immunotherapie. Daarmee worden wisselende resultaten behaald, maar bij mij slaat deze therapie tot nu toe fantastisch aan." FOTO: Bert Jansen.

De ‘bataille’ van een strijdbare Marlinde

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Zaterdag 25 mei staat de Veldhovense Marlinde Bataille aan de start van Vebego Limburgs Mooiste. Voor de actie Fiets tegen kanker gaat ze 120 kilometer fietsen om geld op te halen voor het KWF.

VELDHOVEN - Marlinde Bataille is een sportief persoontje. Vanaf haar 25e rijdt ze paard en ze houdt ervan om er met de racefiets op uit te trekken. Voorjaar 2022 slaat het noodlot toe: diagnose blaaskanker.
“Uit onderzoek bleek dat er geen uitzaaiingen waren, maar mijn blaas moest wel verwijderd worden. Ik meldde me aan bij Anytime Fitness in Veldhoven om zo fit mogelijk de 6 uur durende operatie in te gaan. Op 1 juni ben ik geopereerd. Maar 1,5 uur later werd ik wakker en kreeg ik te horen dat er veel uitzaaiingen waren gevonden. Er kon operatief niets gedaan worden. De artsen begrepen er niets van omdat ze op eerdere scans niets hadden gezien. Mijn vooruitzicht was slecht, ik moest eerder in maanden dan in jaren denken”, aldus vertelt Marlinde.

Immunotherapie

Ze gaat een chemotraject in. “Dat liep van juni tot en met december 2022 en werd keer op keer per kuur zwaarder. Maar… Het had effect! In januari 2023 ben ik gestart met immunotherapie. Daarmee worden wisselende resultaten behaald, maar bij mij slaat deze therapie tot nu toe fantastisch aan. Elke 14 dagen lig ik in het ziekenhuis aan het infuus. Mijn geluk is, dat ik geen last heb van bijwerkingen. De therapie loopt nog tot het einde van dit jaar.”

Toen 80, nu 120 km

In 2021 is er nog niets aan de hand als de sportieveling de Vebego Limburgs Mooiste wil fietsen. Maar daar steekt Corona een stokje voor.
Marlinde vertelt daarover: “Een jaar later kon het weer niet vanwege mijn ziekte. In 2023 lukte het me wel, toen heb ik 80 kilometer gefietst. Dit jaar ga ik voor de 120 kilometertocht. En voor het eerst ga ik fietsen voor het KWF.”
En: “Via mijn sponsorpagina had ik binnen een halve dag al 500 euro opgehaald. Het ging zo hard in het begin. Op een tonpraatavond bij vv UNA vertelde ik mijn verhaal en dat leverde ook nog eens bijna 600 euro op.”

Extra steun

Ook op sportschool Anytime Fitness vertelt ze haar verhaal. “En dat greep ons erg aan”, vertelt manager Renske Relou.
“Marlinde was er zo open over, dat maak je niet vaak mee. We wilden haar dan ook graag helpen en vinden het fijn dat we een steentje kunnen bijdragen”, aldus Relou.

Woensdag 10 april

Samen met haar collega Miriam besluit Relou om een sponsorloop op te zetten in de vorm van lopen of fietsen. “Onze leden konden zich daarvoor aanmelden. Het resultaat is dat op woensdag 10 april in de sportschool 2 lopers en 2 fietsers voor Marlinde in actie komen. We gaan hun inspanningen via Instagram streamen en iedereen kan ze die dag hier komen aanmoedigen. Ook hebben we hier sponsorlijsten liggen. Iedereen kan daarop intekenen om de 4 per kilometer te sponsoren of met een vast bedrag. Zo geven we Marlinde een extra steun in de rug.”

‘Mijn geluk is,
dat ik geen last
heb van
bijwerkingen’


Steun óók!

De teller gaat inmiddels al richting de 3000 euro. Gestorte bedragen komen rechtstreeks op de rekening van het KWF. “Ik ga kijken wat ik nog meer kan doen om extra geld binnen te halen”, klinkt Marlinde strijdvaardig. Wie haar wil steunen, kan geld storten via: https://acties.kwf.nl/fundraisers/marlindebataille/limburgs-mooiste-2024



Blaaskanker

Ieder jaar krijgen bijna 7.000 mensen de diagnose blaaskanker te horen. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal zijn mensen die blaaskanker krijgen, ouder dan 60 jaar.

Tonpraatavond bij vv UNA levert ook nog eens 600 euro op