De grootste WOZ-specialist van Nederland becijfert dat de gemiddelde WOZ-waarde in Brabant het afgelopen jaar met 4,4% is gestegen. FOTO: Eerlijke WOZ.
De grootste WOZ-specialist van Nederland becijfert dat de gemiddelde WOZ-waarde in Brabant het afgelopen jaar met 4,4% is gestegen. FOTO: Eerlijke WOZ.

Ruim kwart WOZ-waardes in Brabant te hoog dit jaar

Financieel

Van de redactie

Zo’n 27% van de WOZ-waardes die door gemeenten in de provincie Brabant worden opgevoerd in beschikkingen is dit jaar te hoog. Landelijk is dit percentage 28%. Dat concludeert WOZ-specialist Eerlijke WOZ op basis van gegevens uit de eigen database waarmee van elk huis in Nederland de werkelijke waarde kan worden bepaald. Ook in Veldhoven. 

VELDHOVEN - De grootste WOZ-specialist van Nederland becijfert daarnaast dat de gemiddelde WOZ-waarde in Brabant het afgelopen jaar met 4,4% is gestegen naar een bedrag van 408.615 euro. Landelijk is dit 394.534 euro.

In Brabant gaan de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten dit jaar het vaakst de fout in. Maar liefst 48% van de WOZ-beschikkingen valt daar hoger uit dan de daadwerkelijke waarde van de getaxeerde woning. Ook in de gemeenten Oirschot (46%), Bladel (43%), Son en Breugel, Veldhoven en Drimmelen (alle 41%) is de kans aanzienlijk dat als een burger te zwaar wordt aangeslagen door de gemeente.
Etten-Leur (13%, Woensdrecht, Dongen (beide 14%), Halderberge, Roosendaal en Rucphen (alle 15%) zitten er het minst vaak naast van de gemeenten in de provincie Brabant.         

Landelijk gemiddelde

Aan de landelijke cijfers valt op dat de gemiddelde WOZ-waarde ten opzichte van vorig jaar met 3,5% is gestegen, terwijl die volgens de database van Eerlijke WOZ juist met 4,8% had moeten zijn gedaald als gevolg van de tijdelijke afkoeling van de woningmarkt vorig jaar.
Ook in Brabant kiezen gemeenten ervoor om WOZ-waardes over de gehele linie hoger in te schatten. Er is in de hele provincie zelfs geen enkele gemeente waar de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar lager uitvalt dan vorig jaar.
De grootste WOZ-stijgingen in de provincie Noord-Brabant zijn te zien in de gemeenten Drimmelen (12%), Bergeijk, Land van Cuijk, Oirschot (alle 9%), Son en Breugel (8%), Bernheze, Best, Geertruidenberg en Gilze en Rijen (alle 7%).

De Eindhovenaren zijn van de Brabantse stedelingen het beste af. Van hen krijgt slechts 18% dit jaar met een te hoge WOZ-beschikking te maken. In de Lichtstad stijgt de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar met 1% naar een bedrag van 369.498 euro. De kans dat er een te hoge WOZ-beschikking op de deurmat valt, is het grootst in Tilburg. Daar is 31% van de WOZ-waardes te hoog. De gemiddelde taxatiewaarde stijgt daar het afgelopen jaar met 3% naar 328.052 euro.

Het beste en slechtste af

In Veldhoven
is van alle
aanslagen
41% te hoog

Afbeelding