Afbeelding

Surprise

Column

Ken je dat gevoel dat jij iets weet, dat je het de hele wereld wil vertellen, maar dat het nog niet mag? Alsof je als kind het geheim van Sinterklaas weet, maar het niet met je klasgenootjes mag bespreken. Dat je jouw partner ten huwelijk wilt gaan vragen, de ring brandt in je broekzak, maar dat je alle gevoelens alleen zelf een plaats moet geven? Dat is exact het gevoel dat je hebt als je de nieuwe bent. 

Heel Rommelgat wil weten wie jij bent en daardoor kijkt ook iedereen jou continu aan. Elke stap die je zet in elke winkel is verdacht. Wanneer je jouw surprise gaat kopen en je klasgenootjes staan ook in diezelfde winkel. Aan dat potje slime in je handen weten ze meteen wiens lootje jij getrokken hebt. Iedereen heeft alles door, elke opmerking is verdacht. Maar da was nie. Natuurlijk niet. Heel Rommelgat zoekt, heel Rommelgat raadt, maar heel Rommelgat kent mij niet. 

Dat is exact het gevoel dat je hebt als je ‘de nieuwe’ bent.

Ons hele huis lag vol met materialen voor onze surprises, honderden spijkerbroeken zijn losgetornd, duizenden steentjes geplakt, veertjes uitgepluisd en enkele biertjes gedronken. Alles is het huis in, en ook regelmatig, weer uit gedragen. Afspraken met vrienden werden afgezegd met vage redenen. En niemand had iets door. 

En als dan het Heerlijk avondje is gekomen, vallen alle puzzelstukjes op hun plek als bij Bassie en Adriaan en hun reis door Europa. Allememaggies! Je bent de nieuwe! Zijne Dorstlustige Hoogheid Grote Prins van Rommelgat Joris d’n Opschepper. Die surprise was voor Rommelgat en het maken was één groot feest. Want Fîsten doede nie alleen!

Joris d’n Opschepper.

Elke week geeft ZDH Grote Prins van Rommelgat Joris d’n Opschepper zijn kijk op de week. Mee un carnavalske twist.

Column: Joris schept op!