Omdat haar 2 dochters zich moeten aanpassen aan en rekening moeten houden met hun broer, mogen ze van moeder Angela Liebregts naar de chillmiddag. FOTO: Bert Jansen.
Omdat haar 2 dochters zich moeten aanpassen aan en rekening moeten houden met hun broer, mogen ze van moeder Angela Liebregts naar de chillmiddag. FOTO: Bert Jansen.

Omdat het leven ook anders kan zijn

Algemeen

Van donderdag 1 tot en met woensdag 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving.

VELDHOVEN - Welzijnscoördinator Anke van Hest van SWOVE legt uit wat onder een ‘jonge mantelzorger’ wordt verstaan. “Alle ouders zijn wel eens ziek of druk. Het is normaal dat je dan thuis meehelpt. Dit is anders als een gezinslid lange tijd ziek is, verslaafd is, psychische problemen kent of een handicap heeft. Dan maak je je misschien zorgen. En doe je thuis werk, dat niet bij je leeftijd past.”

Aandacht

De welzijnscoördinator geeft aanvullend enkele voorbeelden van de hulp die jonge mantelzorgers verlenen: “Wanneer je vaak boodschappen doet, meegaat naar de dokter, oppast op je broertjes of zusjes of helpt met wassen en aankleden... Maar vooral als je je zorgen maakt om een ander. Dan ben je een jonge mantelzorger.”
Van Hest vervolgt: ”Een jonge mantelzorger wordt niet altijd gezien. De aandacht gaat gewoonlijk altijd uit naar degene die hulpbehoevend is, waardoor de jonge mantelzorger vaak minder aandacht krijgt. Meestal hebben jonge mantelzorgers minder tijd voor leuke dingen en hebben ze het drukker en in combinatie met school en vrienden kan hen dit teveel worden. Vaak weten ze niet beter en zien ze bij vrienden dat het leven ook anders kan zijn.”

Doel van de Week 

Onzichtbare jongeren zichtbaar maken. In de Week van de Jonge Mantelzorger worden jongeren verwend met activiteiten waaraan ze deel kunnen nemen, een soort van jongerenwaardering. “Iets helemaal voor zichzelf waar ze met een vriendje of vriendinnetje naartoe mogen”, stelt Van Hest. Als voorbeeld geeft ze de kookworkshop van SWOVE voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar: “Samen met een introducé verschillende gerechten klaarmaken en opeten onder deskundige begeleiding.”

Er zijn meerdere activiteiten die aansluiten op de leeftijdscategorie. Voor de echt jonge mantelzorgers is de chill middag een groot succes. Angela Liebregts, moeder van 2 dochters en 1 zoon, legt aan haar dochters uit waarom ze naar de chill middag mogen. Dat ze zich toch af en toe moeten aanpassen en rekening moeten houden met hun broer. Dat deze middag een soort van dank je wel is. De reactie van de kinderen: “Hij is toch onze broer.”

Trek aan de bel 

Wie zorgt voor een ander, vergeet soms zichzelf. Toch is het belangrijk dat ook jongeren op zichzelf blijven letten. Door leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld te gaan sporten, vrienden bezoeken of lid worden van een club. En... Aan de bel te trekken als het niet lekker gaat!
“Soms kun je als jonge mantelzorger wel wat hulp gebruiken. Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. En dan is hulp welkom”, aldus de welzijnscoördinator van SWOVE.
“Deel je zorg. Bespreek het op school, met je mentor of met iemand waar je je vertrouwt bij voelt. Geef aan wanneer het te veel is. Tijd voor jezelf is belangrijk.”

weekvandejongemantelzorger.nl

Jonge Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht, omdat de aandacht binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat.

Van de redactie

Herkenbaar?


Wie zichzelf herkent als Jonge Mantelzorger kan dit laten weten aan SWOVE. Daar krijgt de jonge mantelzorger dan de hulp en erkenning die past bij zijn of haar situatie.
Zie: swove.nl

‘Een jonge mantelzorger wordt niet altijd gezien’

Afbeelding