Daniëlle Bax geeft tips om zelf aan de slag te gaan als je werkstress ervaart. FOTO: Bert Jansen.
Daniëlle Bax geeft tips om zelf aan de slag te gaan als je werkstress ervaart. FOTO: Bert Jansen.

‘Werk moet prikkelen om het beste te kunnen geven’

Algemeen

Daniëlle Bax uit Veldhoven is coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling en geeft lezingen over werkplezier. Ze ziet veel stress in de zorg en op scholen. “Maar ook in de echte zakenwereld waar mensen met targets te maken hebben.”

VELDHOVEN - “Bij heel veel mensen sluipt stress erin tot ze op een dag wakker worden en merken dat er iets niet goed gaat op het werk. Maar er zijn al ver van tevoren tekenen. Je energiebalans kan als alarmbel functioneren. Mensen die alleen maar van vakantie naar vakantie werken zijn al een paar stappen te ver.  Als werk meer energie kost dan dat het oplevert, kun je eens nadenken waaraan dat ligt. Heb ik te veel werk, is het te moeilijk, verveel ik me? Passen de waarden van het bedrijf bij mijn waarden? Uitdaging en voldoening zijn ook belangrijke elementen die bepalen of je werk energie kost. ”

Interesses

“Werk waar je goed in bent, is niet altijd het werk dat bij je past. Mensen vergeten zich vaak af te vragen of het ook aansluit bij hun interesses of talenten. Als ze tegen mij zeggen: ‘Jij bent goed in poetsen’, wil dat nog niet zeggen dat ik daar mijn werk van moet maken. Als je iets doet wat je leuk vindt en waar je aanleg voor hebt, ontwikkel je je makkelijker en kost het minder energie. Werk moet prikkelen om het beste te kunnen geven, maar ook niet te veel stress opleveren door uitdagende taken waarvoor je de vaardigheden nog niet voor hebt. ”

Als drijfveren niet meer passen bij de baan die iemand heeft, dan zijn er verschillende knoppen om aan te draaien. Bax: “Spreek bijvoorbeeld naar je leidinggevende uit dat je meer uitdaging nodig hebt of - als dat al een gepasseerd station is - bedenk dan of je dezelfde soort functie zoekt in een ander bedrijf of dat je iets heel anders wilt. In het laatste geval kun je je talenten onderzoeken. Je kunt zelf je talenten opschrijven of als je dat moeilijk vindt het kernkwadrant van Daniel Ofman gebruiken. Dat kun je makkelijk online vinden en daar staan ook je allergieën in. Dat is vaak het tegenovergestelde van een talent. Je kunt ook mensen in je omgeving te vragen naar je talenten. Daarmee krijg je vaak de blinde vlekken helder en kun je soms een rode draad zien waar je je niet bewust van bent. Wil je nog enkele lagen dieper gaan, laat dan iemand meekijken die jou niet kent.”

Halfjaarlijkse check

“Kijk elk half jaar eens naar je werk te kijken. Schrijf alle taken op en kijk dan naar de uitdaging in in combinatie met de vaardigheden die nodig zijn. Dat moet in balans zijn.”