Solliciteren... Altijd spannend. En ook best wel confronterend. FOTO: PixaBay.
Solliciteren... Altijd spannend. En ook best wel confronterend. FOTO: PixaBay.

Let op... Heb hier écht aandacht voor!

Algemeen

Solliciteren... Altijd spannend. En ook best wel confronterend. Want wie het beste van zichzelf en het uiterste van zijn kennen en kunnen wil presenteren, moet zichzelf ook kennen. Eén foutje meer dan een andere sollicitant maken, betekent vaak dat de droombaan aan de neus voorbijgaat. Waarop moet een sollicitant tijdens het gesprek letten om uiteindelijk een geschikte baan te vinden en te krijgen? 

VELDHOVEN - Waarop moeten sollicitanten letten tijdens het sollicitatiegesprek? Het Veldhovens Weekblad zet de aandachtspunten een keer op een rijtje.

1. Uiterlijke verzorging
Nog altijd is uiterlijke verzorging van belang bij een sollicitatie. Gepoetste schoenen, een hemd zonder vlekken, geknipte nagels... Een (nieuwe) werkgever let erop! Denk er niet te licht over. Uiterlijke verzorging zegt de werkgever ook iets. Namelijk dat de sollicitant oog heeft voor details en omgevingssensitief is. Weet dit: Niemand krijgt ooit een tweede kans om een eerste indruk te maken!

2. Wees op tijd
Afspraken voor sollicitaties kennen geen Brabants kwartiertje. Te laat aanwezig zijn voor een sollicitatiegesprek is gewoon de hond in de pot vinden. Ook hier geldt namelijk dat niemand ooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. En wie zijn afspraken niet nakomt, staat bekend als onbetrouwbaar.
Wees dus op tijd. Wie met het openbaar vervoer reist, moest dus bij voorbaat de aankomst- en vertrektijden weten om maximaal 15 minuten voor aanvang gesprek aanwezig te zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor wie eigen vervoer heeft.

3. Klagen
Wanneer naar je voormalige werkgever gevraagd wordt, ga dan niet uitwijden en klagen over hoe verkeerd hij bijvoorbeeld de zaken aanpakt. Dat zegt namelijk eerder iets van degene die solliciteert zelf... Door te klagen over zijn voormalige werkgever laat de sollicitant een slechte indruk van zichzelf achter laten.

4. Voorbereiding
Weten waarover het gaat tijdens een sollicitatiegesprek, dat heeft de sollicitant grotendeels zelf in handen. Door zich degelijk voor te bereiden op de functie, kan hij namelijk zijn kennis en kunde presenteren en desgevraagd verduidelijken. Dat betekent dus dat de sollicitant de functie en ook het bedrijf enigszins al zichzelf heeft gemaakt. Het toont interesse in en betrokkenheid bij het werk; werkgevers zien dat graag! Goede voorbereiding is het halve werk.

5. Geld
Wat is het salaris? Niet onbelangrijk! En toch is het vrij ‘tricky’ om hierover te snel te gaan praten tijdens een sollicitatie. Ongepast, zo wordt het ook wel gevonden. De indruk moet namelijk niet gewekt worden dat het alleen om het geld gaat. Veel beter is het om dit onderwerp aan het einde van het gesprek ter sprake te brengen. Of - als er meerdere sollicitatierondes zijn - er pas in het tweede of derde gesprek over te beginnen. Nog beter is het natuurlijk, als de werkgever er zelf over beginty.

6. Luisteren
Er zijn sollicitanten die - als ze gevraagd worden naar hoe het gesprek ging - zeggen dat ‘ze de hele tijd aan het woord waren’. Toch is het van groot belang dat de sollicitant ook voldoende tijd neemt om te luisteren naar de mogelijk nieuwe werkgever, zodat hij ook het beste antwoord kan geven. Niets is funester als een antwoord op een vraag die de sollicitant niet goed gehoord heeft of begrepen.

7. Houding
Het aannemen van een actieve houding, wordt door werkgevers graag gezien. Het toont namelijk betrokkenheid en interesse. Zeker, sollicitatiegesprekken zijn niet altijd even spannend en juist dan is het zaak te voorkomen ongeïnteresseerd over te komen. Neem dus een actieve houding aan... Zit recht in de stoel en kijk de nieuwe werkgever verzekerd aan, volg zichtbaar geinteresseerd zijn betoog.

8. Liegen
Liegen... De een kan het met een stalen gezicht, de ander krijgt er rode oren van. Gouden regel is gewoon niet liegen. En zeker niet over de eigen kennis en kunde. Iedereen weet dat al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald die wel. Daarmee geconfronteerd worden na aanname, is absoluut onverstandig.

9. Rust
Zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek, is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. En ook niet erg. Laat het alleen niet continu blijken! Zorg er voor tijdens het praten over de functie om rust uit te stralen. Rust is namelijk een eigenschap waarmee veel problemen voorkomen kunnen worden. Ook op de werkvloer. Neem voor het gesprek even rustig de tijd om de gedachten op een rij te zetten en haal rustig adem...

10. Clichés
Hoe lastiger en moeilijker een vraag is, hoe vaker hetzelfde antwoord wordt gegeven. Kom tijdens sollicitatiegesprekken niet met cliché’s aanzetten. Zo wordt de vraag ‘Wat is uw grootste valkuil?’ in heel veel gevallen beantwoord met ‘Mijn perfectionisme’. Maar... Dit antwoord is ‘toevallig’ hetzelfde antwoord als de 3 andere sollicitanten ook hebben gegeven. Voorkom cliché’s en zorg voor antwoorden die de eigenlijke persoonlijkheid inkleuren en over het voetlicht halen.

Extra

De krapte op de arbeidsmarkt is nog altijd groot. Dat komt door de aanhoudende groei van het aantal vacatures en een verdere daling van het aantal werklozen.
Eind maart 2022 staan er in Nederlands 451.000 vacatures open, 59.000 meer dan aan het einde van het 4e kwartaal in 2021. De toename overtreft het record van 392.000 vacatures van het vorige kwartaal. Er stonden afgelopen kwartaal 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen, tegen 106 vacatures per 100 einde van het jaar 2021.

Bij alle bedrijfstakken is meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg zijn de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze 3 bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

De Top-7 van sectoren waar de arbeidskrapte het grootst is, is als volgt:

1. Gezondheidszorg;

2. Zakelijke dienstverlening;

3. Handel;

4. Horeca;

5. Industrie;

6. Informatie en communicatie;

7. Bouwnijverheid.

Sollicitaties kennen geen Brabants kwartiertje

Van de redactie

Wat is het salaris? Niet onbelangrijk! En toch is het vrij 'tricky' om hierover te snel te gaan praten tijdens een sollicitatie. FOTO: PixaBay.
Afbeelding