Claudia van het Kaar en Isabel Timmers tonen BOOBs, een Boek Open Over Borsten. FOTO: Bert Jansen.
Claudia van het Kaar en Isabel Timmers tonen BOOBs, een Boek Open Over Borsten. FOTO: Bert Jansen.

‘Neem je borsten weer in eigen handen’

Algemeen

Het taboe moet van borsten af en vrouwen mogen zich hun borsten weer meer toe-eigenen. “Neem je borsten weer in eigen handen”, schrijven de Eindhovense Claudia van het Kaar en de Veldhovense Isabel Timmers op de cover van BOOBs, een Boek Open Over Borsten. Van het Kaar loopt al langer rond met het idee voor een boek en de oprichter van het Centrum voor Vrouwen heeft daarom al verschillende vrouwen over hun borsten geïnterviewed. Een boek met al die interviews komt in het najaar uit, maar ze besloot eerst haar eigen visie op papier te zetten.

VELDHOVEN - In het boek geeft Van het Kaar haar kijk op hoe in onze cultuur tegen borsten aangekeken wordt, over haar ontdekkingen over hoe vrouwen emoties in hun borsten opslaan, maar ook over anatomie, borstaandoeningen borst(zelf)onderzoek en wat vrouwen zelf kunnen doen om hun borsten gezond te houden. Van het Kaar: “Er wordt heel weinig verteld over wat vrouwen zelf kunnen doen om borstkanker te voorkomen.”
Co-auteur Isabel Timmers werd ingeschakeld vanwege haar schrijfervaring en vanwege haar ervaring als Valleicoach. Zo’n coach houdt zich bezig met het vallei-orgasme, een techniek om seksuele energie te sturen. Timmers over de relatie van dat werk met borsten: “In je lijf loopt een soort snelweg tussen je bekken en je hoofd en daar liggen de borsten op.”

Holistisch

Het boek biedt een holistische visie op borsten. Van het Kaar: “Ik ben geen arts, maar kijk heel erg vanuit de beleving van vrouwen. Wat speelt er eigenlijk voor hen? Over het medisch-biologische stuk is heel veel informatie, maar dat is niet medisch belicht vanuit de beleving van vrouwen. Borstgezondheid is veel meer dan alleen het voorkomen van borstkanker of een borstlift.”
Timmers: “Het is het contact maken met je eigen borsten en voelen. Vrouwen die grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt, kunnen bijvoorbeeld hele pijnlijke gespannen borsten hebben.”

Toe-eigenen

De vrouwen leggen uit dat borsten vaak worden toegeëigend door anderen. Van het Kaar: “Voor partners zijn het lokmiddelen, die stempel heeft Desmond Morris erop gezet. Voor vrouwen die borstvoeding geven zijn ze van hun kind en als je ziek wordt, als er iets medisch is, worden ze van de arts of plastisch chirurg. Of ze worden van de kerk, want je mag je decolleté niet laten zien. Er is iets met borsten waardoor iedereen denkt, ik eigen ze me toe. Behalve de vrouw zelf.”
Timmers: “Borsten zijn niet van de buitenwereld, ze zijn van jou. Waarom dragen we massaal een beha terwijl de meeste vrouwen het helemaal niet fijn vinden om te dragen? Toch voelen we ons ongemakkelijk als we ons zonder beha in het openbaar vertonen.”
”In mijn ogen is het je toe-eigenen van de borsten een belangrijk onderdeel van het welzijn van vrouwen”, vult van het Kaar aan.

Naast het boek is er op vallei.online/borsten ook een online programma met theorie, interviews, ervaring van andere vrouwen, meditaties, visualisaties en tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Bianca Kuijpers

‘In je lijf
loopt
een soort
snelweg...’