Veldhoven portret Ad Adriaans
Veldhoven portret Ad Adriaans Bert Jansen

‘Ik werd gegrepen door hun verhaal’

zo 21 nov 2021, 16:00 Algemeen

De Veldhovense Florry van Hulst spant zich in voor de Stichting Kimayaa. Die trekt zich het lot aan van kinderen in het Indiase gebied Sundarban dat wordt geteisterd door cyclonen.

VELDHOVEN - Ruim 7.000 kilometer van hier leven gezinnen met kinderen onder een plastic dakje. Het Indiase Sundarban wordt geteisterd door cyclonen. Met windstoten tot wel 245 kilometer per uur worden veel huizen weggevaagd en staat door overstromingen alles onder zout water. Daardoor groeit er niets meer. De wereldberoemde Indiase muzikant Rishabh Dhar en de Indiase klassieke zangeres Indriani Batabyal wonen vlakbij het gebied. Met het verzorgen van optredens en kookworkshops halen ze overal geld op om hun missie Pradiksha (hoop) waar te maken. “Sundarban is dit jaar al meer dan 9 keer geteisterd door een cycloon. Sinds corona ligt het onderwijs plat. De mensen hebben er niets meer, niet eens 2 keer per dag eten. De regering beloofde veel, maar hielp niet”, vertelt Dhar.
Dankzij een uitgebreid netwerk huurt het duo er in augustus een huis en start daarin een school. Er zijn nu 50 kinderen die er elk 4 dagen per maand les krijgen, een maaltijd en kleding. De missie van Dhar is om deze kinderen dezelfde kansen te bieden die hij zelf heeft gehad.

Ellende

Via Ton van de Weem, dirigent van Vocaal Ensemble Phoenix waarin ze zingt, komt Florry in 2019 in contact met Dhar en Batabyal. “Ik werd gegrepen door hun verhaal en de filmpjes die ik heb gezien van de ellende in het gebied.”
Sindsdien is ze er vrijwel dagelijks mee bezig. “De kinderen op het schooltje hebben een arme achtergrond en geen toekomst in India. 5 kinderen zijn echte talentjes op het gebied van muziek. Over enkele jaren wil de stichting de 5 naar hier halen om als klein ensemble hun kunnen te laten zien. 2 van de kinderen hebben een sponsor die maandelijks 100 euro geeft. Voor de 3 andere zoeken we nog sponsors.”
Voor 50 kinderen is op jaarbasis 18.000 euro nodig. “Er zijn nu zo’n 35 structurele sponsors. Dat willen we ophogen naar minstens 100. We hebben liever 100 sponsors die elke maand 5 euro doneren, dan één sponsor die 1.000 euro doneert.”

Uw bijdrage?

Ook veel donaties komen vanuit Vocaal Ensemble Phoenix. “Over enkele dagen gaan Dhar en Batabyal weer terug naar India. Ze gaan 500 dekens uitdelen aan hun getroffen landgenoten in het gebied. Door mij voor hen in te zetten, word ik zelf gevoed met energie.”
Afgelopen zaterdag hield de Veldhovense een afhaalactie van Indiaas eten en een veiling. Dat bracht 940 euro op. Een dikke deken kost in India 5 euro. Wie wil bijdragen aan de dekenactie van Florry, kan een bedrag overmaken ten name van Fwm van Hulst-vd Ven op rek.nr. NL06ABNA0528853570 onder vermelding van Dekens voor India. Meer info via tonvandeweem1@gmail.com.

Op de foto v.l.n.r: Rishabh Dhar, het echtpaar Van Hulst, Indriani Batabyal en Ton van de Weem.

Ad Adriaans.

‘De regering
beloofde veel,
maar
hielp niet’

Vlnr.: Rishabh Dhar, het echtpaar Van Hulst, Indriani Batabyal en Ton van de Weem. FOTO: Bert Jansen.