De stuw is één van de onderdelen in de kringloop van het water door het park, die gevoed wordt door regen. FOTO: Rien de Schipper.
De stuw is één van de onderdelen in de kringloop van het water door het park, die gevoed wordt door regen. FOTO: Rien de Schipper.

Park Meerland, jong en ook volwassen

Algemeen

Wie rondloopt door het prachtige Park Meerland in Meerhoven realiseert zich niet dat dit pas 12 jaar bestaat. Omdat veel oude bomen en struiken bewaard zijn gebleven, is er al snel het gevoel ontstaan van een lang bestaand gebied. Inmiddels hebben de aangelegde vennen en de beekloop ook een volkomen natuurlijke uitstraling gekregen. En de koeien in de wei? Die zijn van alle tijden!

MEERHOVEN - In het park komen de elementen van het Kempisch landschap met bossen, velden, waterplassen en waterlopen terug. Het vlakke landschap van het voormalige terrein van het militaire vliegveld is behoorlijk veranderd: heuvels zijn opgeworpen en waterlopen zijn uitgegraven om talrijke dieren en planten een kans en een leefomgeving te bieden. 

Bosbeek

Direct vallen de 3 open weiden op in het midden van het park. Eén weide is een speelweide, de andere twee hebben een meer landelijk karakter. Er is een wei waar koeien lopen en één waar wilde planten uitbundig kunnen groeien. Erg belangrijk voor vogels en insecten. Het water is een grote attractie voor het park en stroomt via een ven en waterval naar een waterlelievijver en gaat dan over in een beek. In deze beek zijn verschillende attracties, zoals de stroomversnelling met keien en een waterval die stroming van het water veranderen. Het water valt in de centrumplas en wordt via een bosbeek terug naar de Vijzel gevoerd, die het weer omhoog brengt. Het water is allemaal regenwater, uit het park zelf, maar ook uit de bebouwde omgeving. Als er te veel water in de omloop komt, wordt gespuid op het Beatrixkanaal.

Arboretum

In het noordwesten vinden we het Arboretum. Arboretum is de officiële naam van een bomen- en struikenverzameling. De oorspronkelijke aanplant uit 2011 heeft het erg zwaar te verduren gehad, omdat er een ondoordringbare leemlaag ligt, zodat de jonge boompjes niet goed kunnen wortelen. Inmiddels zijn er afwateringssloten gegraven. De bomen staan nu op een kleine verhoging en rondom elke boom is een laag compost aangebracht. De bomen bloeien letterlijk helemaal op. Dit werk werd door vrijwilligers uitgevoerd.

IJsvogel

Het park is een erg gewild gebied voor vogels. Meteen vallen de ganzen, eenden en meeuwen op, aangetrokken door het open water. Er zijn 2 indrukwekkende roekenkolonies aan de zuidzijde van het park. Dat is uitzonderlijk... Roekenkolonies midden in een woonwijk!
Ondanks het feit dat een ijsvogel niet erg algemeen is, zien wij hem regelmatig in dit park. In 2016 heeft hij met succes tegenover de oeverzwaluwwand gebroed. Ook bijzonder zijn de broedparen scholeksters die in het park leven.

Er valt nog veel meer te noemen... De insecten en de amfibieën die in het park leven. De vissen in het water en natuurlijk niet te vergeten, de koeien in de wei. Zeer aan te bevelen om er elk jaargetijde een korte of langere wandeling te maken.
IVN heeft op de route app een mooie wandeling van 3 km uitgezet, die langs veel van de hoogtepunten van het park loopt. Zie daarvoor de hieronder staande website:

www.ivn.nl/ivn-routes.

Park Meerland is een zogenaamd Adoptieterrein van IVN-VEV. Dat betekent dat het speciale aandacht krijgt van een groep IVN-ers. Het spreekt aan dat het een jong park is. Speciale aandacht is besteed aan het water in het park. De kwaliteit is onderzocht en natuurlijk een inventarisatie van waterleven, dieren en planten.

IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem (VEV)

IVN VEV

IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem is een afdeling met als werkgebied Veldhoven, Eindhoven en een deel van de gemeente Eersel (de kernen Vessem, Knegsel en Wintelre). Met ingang van nu publiceert deze elke 2 weken een artikel in het VHW en GE.

Het park is
100
voetbalvelden
groot!

Afbeelding