Burgemeester Marcel Delhez met Bliss en Esrah uit groep 1/2A. FOTO: Bert Jansen.
Burgemeester Marcel Delhez met Bliss en Esrah uit groep 1/2A. FOTO: Bert Jansen.

‘Iedereen kan burgemeester worden!’

wo 13 okt 2021, 11:00 Algemeen

Nog tot en met zondag 17 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema is: Worden wat je wil. Ieder kind kan worden waarvan het droomt. Zelfs burgemeester! Daarom nodigde basisschool Sint Jan Baptist burgemeester Marcel Delhez uit.

VELDHOVEN - De kinderen van groep 1/2A spelen donderdagmorgen even buiten zodat ze hun energie kwijt zijn voordat het hoge bezoek binnen komt. Terwijl de kinderen weer in de klas zitten, arriveert de burgemeester en opent hij de achterklep van zijn auto. Uit een koffer haalt hij de ambtsketen die hij omdoet. Gelukkig voor de kinderen heeft hij een uurtje tijd.
“Als het past in de agenda dan doe ik dit soort dingen wel”, zegt Marcel Delhez. In de klas van groep 1/2A staat al een stoel klaar. Bliss, die deze dag jarig is en Esrah mogen naast de burgemeester gaan zitten.

Zoveel vragen

“De kinderen hebben zoveel vragen. Ik heb geen idee waar ze die vandaan hebben”, zegt juffrouw Wil Vermeulen. Brent wil weten of de burgemeester in Veldhoven is geboren. “Nee. Ik ben geboren in Breda en opgegroeid in Uden toen ik zou oud was als jullie. Nu woon ik wel in Veldhoven want je moet wonen in de plaats waar je burgemeester bent.”

Wat doet een burgemeester allemaal op een dag, wil Bente weten. “In het gemeentehuis drink ik eerst een kop koffie. Dan neem ik met mijn secretaresse de dag door. In mijn agenda staat ook wat ik moet doen. Ik heb bijvoorbeeld overleg met mensen in het gemeentehuis of een vergadering met andere burgemeesters. Soms moet ik een nieuw bedrijf openen. Ook ben ik bij de vergaderingen van de gemeenteraad. Ik zorg er voor dat de raadsleden niet door elkaar heen praten.”
Veel kinderen willen weten hoe je burgemeester wordt. “Als er ergens een burgemeester gevraagd wordt, moet je solliciteren. Je schrijft dan een brief naar de Koning. De Commissaris van de Koning leest alle brieven. Die kiest er een aantal uit en stuurt die naar de gemeenteraad. Die lezen de brieven, voeren gesprekken en kiezen er dan één uit die de burgemeester wordt. Iedereen kan burgemeester worden, maar daar moet je wel je best voor doen.”

Wie ook?

Als de burgemeester vraagt wie ook burgemeester wil worden, gaan bijna alle vingers de lucht in. Maar er zijn ook kinderen die iets anders willen worden, zoals tunnelmaker, dokter en bioloog. Roos uit groep 1/2C heeft een ketting gemaakt en mag die om de nek van de burgemeester hangen.   LEES VERDER PAG. 13.

‘Ik zorg ervoor dat de raads- leden niet door elkaar praten’

Ad Adriaans.

Veldhoven portret Ad Adriaans