De AED is door de behulpzame buren Girt Coppens en Mark Meulenbroek opgehangen bij hoek Hilverberg – Rijsberg. FOTO: Bert Jansen.
De AED is door de behulpzame buren Girt Coppens en Mark Meulenbroek opgehangen bij hoek Hilverberg – Rijsberg. FOTO: Bert Jansen.

Heikant-Oost nu óók hartveiliger, dankzij Desiree’s extra AED!

Maatschappelijk

Van de redactie

De omgeving hartveilig maken. Dat is het doel van Desiree Kampen. 

VELDHOVEN - Ze woont in de Heikant-Oost. “2 jaar geleden is een vriend van mij overleden aan een hartstilstand. Er was helaas geen AED in de buurt en de ambulance kwam te laat”, vertelt Desiree Kampen, die daarna actie onderneemt om de wijk hartveiliger te maken. “Ik heb gemeente benaderd, maar die geeft aan dat er geen mogelijkheden zijn voor een AED in de wijk. Dus ben ik op zoek naar andere mogelijkheden om het toch voor elkaar te krijgen.” 

Reanimatiecursus

En dat is voor een groot deel gelukt! Een paar jaar geleden neemt Kampen deel aan een reanimatiecursus in het PSV-stadion. Tijdens die cursus komt ze tot de ontdekking dat Eindhoven wèl hartveilig is in tegenstelling tot Veldhoven. “De dichtstbijzijnde AED hangt hier in de Heikant bij de Plus. Dat dekt maar een klein gebied en is niet voldoende heel Heikant hartveilig te laten zijn. Ik woon in Heikant-Oost, in het hart-onveilige gedeelte.”
Als ze een bericht leest dat Hartveilig een AED gaat verloten, komt ze in actie. “Niet gewonnen, maar ik heb wel mijn verhaal gedaan via e-mail. Daarna ben ik doorverwezen naar Saving Lives Foundation en heb mijn verhaal opnieuw gedaan. Ze vonden het mooi dat een jonger iemand zich zo inzet om mijn wijk hartveiliger te maken, dat ze een AED hebben geschonken. Ook mede mogelijk gemaakt door gastouder Marjons Draakjes.’
Om bekendheid te geven aan de EAD, is er contact met Cordaat. Deze helpt met het maken van flyers om de wijk te informeren en een crowdfunding op te starten... “We hebben de AED weliswaar geschonken gekregen, maar deze moet onderhouden worden en aan het stroom staan. Na elke reanimatie moet de AED gecontroleerd worden en de pads vervangen. Het zou geweldig zijn als we deze kosten met de wijkbewoners kunnen delen. De AED is tenslotte toegankelijk voor iedereen en kan het leven redden van een naaste.”

De AED is door de behulpzame buren Girt Coppens en Mark Meulenbroek opgehangen bij hoek Hilverberg – Rijsberg geplaatst. 

Het nummer om een donatie te doen is: NL 94 INGB 0006290330 ten name van D. B. Kampen 

Desiree Kampen hoopt met dit buurtinitiatief meerdere wijken in Veldhoven te inspireren en na te lopen of de eigen wijk inderdaad hartveilig is of dat er actie ondernomen dient te worden. “Daarmee vooral een stukje bewustwording”.

De AED is inmiddels door de behulpzame buren Girt Coppens en Mark Meulenbroek opgehangen bij hoek Hilverberg – Rijsberg. Wie een donatie wil doen voor het onderhoud van de AED, kan dit doen op rekening NL 94 INGB 0006290330 ten name van D.B. Kampen. Zij hoopt met dit buurtinitiatief meerdere wijken in Veldhoven te inspireren en na te lopen of de eigen wijk inderdaad hartveilig is of dat er actie ondernomen dient te worden. “Daarmee vooral een stukje bewustwording.”

Crowdfunding voor onderhoud

‘Een vriend van mij is overleden aan een hartstilstand’

Afbeelding