De GVAC- lopers van Team 't Lopend Vuurtje uit Veldhoven. Tekst en FOTO: Ad Adriaans.
De GVAC- lopers van Team 't Lopend Vuurtje uit Veldhoven. Tekst en FOTO: Ad Adriaans.

1e keer Bevrijdingsvuur naar Veldhoven

Sport

Een lopersgroep van atletiekvereniging GVAC in Veldhoven heeft in de nacht van zat. 4 op zon. 5 mei het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Veldhoven gebracht. Het is voor het eerst dat Veldhoven aansluit bij een traditie die sinds 1948 landelijk plaatsvindt.

VELDHOVEN - Het is zaterdag 5 mei 1945 als de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes in hotel De Wereld in Wageningen aan de Duitse bezetter de bevelen voor de aftocht van de Duitse strijdkrachten uit Nederland geeft, na de overgave van de Duitsers.
Sindsdien wordt op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd. Op 4 mei trekken vanuit heel het land loopgroepen naar Wageningen om er de Bevrijdingsceremonie bij te wonen.

Lopend Vredesvuur

“Ik zag het vorig jaar op tv en werd gegrepen door het evenement”, zegt John de Lange van GVAC in Veldhoven. Samen met Harry Welp brengt hij 8 lopers bij elkaar in het team ’t Lopend Vredesvuur. In de avond van 4 mei rijdt de groep met 2 chauffeurs naar de stad Wageningen.


‘Gegrepen
door
het
evenement’


Op 5 mei om 00.20 uur loopt de groep terug, nadat ze een fakkel met het Bevrijdingsvuur in ontvangst heeft genomen. 12 uur lang lopen GVAC-leden in duo’s, geëscorteerd door 2 fietsers, met het vuur richting Veldhoven

Nieuwe traditie?

Na een vlekkeloos verlopen tocht arriveert de groep, vergezeld van jeugdleden van GVAC, om 12.30 uur op het terrein van GVAC. Daar ontsteekt burgemeester Marcel Delhez met een jeugdlid van GVAC voor het eerst het Bevrijdingsvuur in Veldhoven. Scouting Hertog Jan van Brabant tekent voor de manifestatie op het GVAC-terrein.
De Lange van GVAC Veldhoven: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Met het ophalen van het bevrijdingsvuur willen we daar de aandacht op vestingen. Daarom ook betrekken we de scouting bij het evenement.”
Burgemeester Marcel Delhez van Veldhoven is blij met het initiatief. “Dit is het begin van een nieuwe traditie.”

Voor meer, zie: gvac.nl