Van der Pijl hoopt met zijn column in het Veldhovens Weekblad mensen aan te zetten om meer te gaan bewegen. FOTO: Bert Jansen.
Van der Pijl hoopt met zijn column in het Veldhovens Weekblad mensen aan te zetten om meer te gaan bewegen. FOTO: Bert Jansen.

‘Om eens een duur woord te gebruiken’

Sport

Even voorstellen... Martijn van der Pijl is de naam. En hij gaat vanaf december maandelijks een column schrijven voor het Veldhovens Weekblad. 

VELDHOVEN - Van der Pijl wil met zijn column het belang van het bewegen bespreken. De 43-jarige Veldhovenaar heeft Sport, Economie en Communicatie gestudeerd. “Ik ben sportief, altijd al geweest, en combineer dat graag met thema’s als marketing en communicatie. Daar ligt vanaf mijn studietijd mijn interesse”

Hij rolt de fitness in, alweer enige tijd geleden, maar kan zijn draai niet vinden in de traditionele centra. Het ontdekken van de Milon Cirkel is voor hem een welkome reden om het ‘anders’ te gaan doen. 

Sarcopenie

“Om maar eens een duur woord te gebruiken: sarcopenie...” zegt Van der Pijl lachend. “Veel mensen hebben er nooit van gehoord. Het betekent verlies van spiermassa en spierfunctie. Vaak weten mensen niet dat je vanaf je 25e tot 30e levensjaar spiermassa gaat verliezen.”
“Spiermassa is van grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen qua bewegen, ook de stofwisseling vertraagt waardoor minder makkelijk de kilo’s weggewerkt kunnen worden.”

Belang van bewegen

Van der Pijl hoopt mensen aan te zetten om meer te gaan bewegen. “Waar en op welke manier kan iedereen voor zichzelf bepalen. Wat ik wel wil meegeven is dat je langer je ding kunt blijven doen.” Volgens hem wordt het leven de mens te gemakkelijk gemaakt waardoor die minder lichamelijke inspanning hoeft te leveren. “Denk aan de elektrische fiets, een fantastische uitvinding die veel gemak geeft. Eigenlijk is dat zo met alle hulpmiddelen; die spelen in op zwaktes waardoor je ‘vergeet’ om de spieren te trainen en daardoor sterker te maken.”
Veel en te lang zitten, maakt ook veel kapot, weet Van der Pijl.  “Zitten achter het beeldscherm of in de auto... Je ziet dat mensen kromtrekken, met alle klachten die daarmee gepaard gaan. Die houding is eenvoudig te herstellen met de juiste training.”

Milon Cirkel 

Met de opkomst van de Milon Cirkel is Martijn van der Pijl in Veldhoven gestart met SlimBezig. Volgens zijn zeggen maakt deze cirkel het sporten toegankelijker. “In 35 minuten heb je alle grote spiergroepen getraind, op eigen niveau. Het is een alternatief voor de traditionele sportschool. Onze openingstijden zijn zeer ruim waardoor er altijd wel een half uurtje per keer kan worden vrijgemaakt om te komen trainen.”
SlimBezig richt zich op het gehele bewegingsapparaat, van spiertraining tot beweeglijkheid tot voedingsadvies. “Ik ben geen gezondheidsfreak. Sterker nog, ik ben een echte Bourgondiër... Pilsje op terras, bitterballetje erbij, heerlijk! Alles draait om balans. Vind je balans in een gezonde levensstijl; eten, drinken, bewegen, slaap, stress. Die levensstijl is net zo makkelijk in te passen als het tandenpoetsen.”

Van de redactie

‘Ik ben
geen
gezondheidsfreak’

Afbeelding