“In een boetiekstijl verkopen we hier 2ehands kleding. Daarnaast maken we nieuwe creaties met behulp van oude kleding zoals spijkerbroeken. Weggooien van kleding is slecht voor het milieu." FOTO: Bert Jansen.
“In een boetiekstijl verkopen we hier 2ehands kleding. Daarnaast maken we nieuwe creaties met behulp van oude kleding zoals spijkerbroeken. Weggooien van kleding is slecht voor het milieu." FOTO: Bert Jansen.

Rechter Handen biedt weer uitzicht

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Deze week heet Stichting Rechter Handen de eerste deelnemers welkom in hun winkel/atelier aan de Meent 2. De stichting is er voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt, zichzelf, school of maatschappij.

VELDHOVEN - Het geluid van muntstukken die door geldtelmachines ratelen, is vervangen door het snorren van een aantal naaimachines. Het voormalige Rabobankkantoor in de Citypassage is nu het domein van de Stichting Rechter Handen. 4 bevlogen bestuursleden en stagiaires bieden hier jongeren uit de doelgroep een plek om andere jongeren te ontmoeten en zichzelf te ontwikkelen. De begeleiding biedt een luisterend oor en stimuleert de jongeren om doelen te gaan stellen.

Verschillende redenen

De Veldhovense Jolanda Helversteijn mag wel de kartrekker van Rechter Handen worden genoemd. “Ik heb les gegeven aan de modeopleiding van het ROC in Tilburg. Daarnaast begeleidde ik er leerlingen die om verschillende redenen even wat meer aandacht nodig hadden.”
Haar aandacht voor milieubewustzijn en de passie om jongeren te helpen, komen samen bij Rechter Handen. “In een boetiekstijl verkopen we hier tweedehands kleding. Daarnaast maken we nieuwe creaties met behulp van oude kleding zoals spijkerbroeken. Weggooien van kleding is slecht voor het milieu. We willen het bewustzijn vergroten op het gebied van het gebruik van textiel. Maar ons belangrijkste doel is het slaan van een brug tussen jongeren en de maatschappij.”

Kringloopwinkel

Enkele stagiaires van modeopleidingen zijn al enige tijd aan het werk in de ruimte. Dat leidt soms tot verbaasde blikken van passanten. “We horen ze bijvoorbeeld zeggen: is dit een kringloopwinkel? Dan vragen we ze binnen en vertellen hen ons verhaal”, zegt Isaac Tol, voorzitter van de stichting. Binnen de stichting is ervaringsdeskundigheid op gebieden als verslaving, psychoses, depressie en eetstoornissen. Als ‘gevende’ en ‘helpende’ hand zetten zij zich in voor de doelgroep.

Donatieknop

Het aanbod is breed. Dat loopt van het ontwerpen, maken en verkopen van kleding tot fotografie, multimedia en drama en theater. Een webwinkel is in ontwikkeling. Op de bovenverdieping is onder meer een complete fotostudio, een bruidsafdeling en een chillhoek. “De bruidsjurken zijn te koop maar ook te huur voor 1 dag. Desgewenst worden ze passend gemaakt. Dat zijn leuke opdrachten voor onze stagiaires.”
Ook opdrachten als het bekleden van meubilair met spijkerstof worden door Rechter Handen uitgevoerd.

De stichting kent geen winstoogmerk en moet zich zelf bedruipen. “Per maand moeten we 2.000 euro binnenhalen om de kosten te dekken. We vragen van de deelnemers een bijdrage naar draagkracht. Wat we te kort komen, moeten we uit eigen zak aanvullen. Daarom heeft onze website een donatieknop. Mensen kunnen ons werk steunen door een bijdrage te storten”, doet Helversteijn een oproep. De stichting is daarnaast ook geholpen met oude spijkerbroeken. Ook wie haar bruidsjurk een 2e leven gunt, kan deze kwijt bij Rechter Handen.

Rechter Handen is elke week open (di t/m za., 10.00 tot 17.00 uur) In augustus biedt de stichting een zomerprogramma aan. Helversteijn: “Bestuursleden Naomi en Nenah Gorissen zijn al workshops aan het ontwikkelen. Denk aan fotografie, film, animatie en sociale media. De date maken we bekend via de socials en op een publicatiebord bij de winkel.”

Website

Meer informatie over dit nieuwe initiatief is te vinden op

rechterhanden.online.nl

Begeleiding
biedt een
luisterend
oor