De elektriciteitsmix. In mei bestaat die mix uit 35% zon, 10% wind op zee en 5% wind op land. ILLUSTRATIE: Zonneplan.
De elektriciteitsmix. In mei bestaat die mix uit 35% zon, 10% wind op zee en 5% wind op land. ILLUSTRATIE: Zonneplan.

Meer dan 50% hernieuwbare stroom

Financieel

Afgelopen maand is voor het eerst meer dan de helft van alle elektriciteit die Nederland gebruikt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van energiedataleverancier EnAppSys. Zonnepanelen nemen liefst 35,5% van de totale stroomvraag voor hun rekening, windmolens nog eens ruim 15%. In mei 2022 komt het totale aandeel van deze groenestroombronnen nog uit op 43,8%. Toegenomen productiecapaciteit en een verminderde vraag naar stroom zijn volgens Zonneplan de oorzaken.         

VELDHOVEN - Vooral het aantal huishoudens met zonnepanelen is de laatste tijd sterk toegenomen. Als gevolg van de gestegen energieprijzen ontstaat er halverwege 2022 een run op het ‘zwarte goud’. Daarvan is in de wintermaanden nog relatief weinig te werken, maar nu het zonseizoen afgetrapt is schiet de productie van zonnepanelen omhoog.  In mei is er ruim 36% meer zonnestroom opgewekt dan in april. Nu kent mei ook 83 extra zonuren ten opzichte van april en bovendien 22 meer dan mei 2022. 

Inflatie 

Het hoge percentage wind- en zonnestroom is niet alleen een gevolg van goed weer en toegenomen productiecapaciteit. Het is namelijk niet alleen een kwestie van aanbod, maar zeker ook van vraag. Zo ligt het stroomverbruik afgelopen maand liefst 16% lager dan in mei 2022.
Volgens Zonneplan is dat duidelijk een gevolg van de inflatie, waarbij de toegenomen energiekosten een voorname rol spelen. Veel huishoudens gaan zuiniger om met hun energie om de energierekening betaalbaar te houden.

Prijzen

Mei is dankzij het grote aandeel van wind- en zonne-energie ook de maand van de negatieve stroomprijzen geweest. Liefst 49 uren heeft de inkoopprijs voor stroom op de zogeheten spotmarkt onder nul gelegen: stroomproducenten moeten dan betalen om hun stroom aan het net kwijt te kunnen. De consument met een dynamisch energiecontract betaalt deze prijzen, al komt er nog wel energiebelasting en btw bovenop.

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Deze energie, samen met secundaire vormen zoals windenergie, waterkracht en biomassa vormt meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op aarde.

Hernieuwbaar

Kwestie van
aanbod,
maar zeker ook
van vraag