Afbeelding
Brigit Strijbos

Kinderen

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is wethouder Thomas van Broekhoven aan het woord.

Een van de bijzondere taken als wethouder is een prijsuitreiking of opening verzorgen. Met onderwijs én sport in mijn portefeuille sta ik vaak voor een groep enthousiaste kinderen. Zo was ik laatst nog aanwezig bij de kick-off van ‘Sjors Sportief & Creatief’. En tijdens ‘Schooldag van de duurzaamheid’ beoordeelde ik de beste kinderwens, samen met mijn collega-wethouder Mariëlle Giesbertz.

           Kinderen zijn namelijk
             heerlijk eigenwijs

Voor velen lijkt een zaal vol kinderen misschien het ‘makkelijke publiek’. Toch vind ik het net wat spannender dan normaal. Kinderen zijn namelijk heerlijk eigenwijs. Zij doen wat ze willen en als je even niet oplet, ben je hun aandacht kwijt. Tel daarbij op dat ik zelf geen kinderen heb. Daardoor weet ik ook niet uit gesprekjes met andere ouders hoe zij de aandacht van hun kinderen vasthouden. Zo heb je een wethouder die met gezonde spanning een prijs aan de winnaar uitreikt.

Toen ik als wethouder begon, wist ik dat ik veel moest leren. Ik verwachtte eerst vooral te kunnen leren op inhoud, maar zo’n prijsuitreiking of opening hoort daar zeker bij. Nu ik het steeds vaker doe, vind ik het niet alleen makkelijker, maar ook nog eens veel leuker. Als kers op de taart kwam er laatst een meisje van ongeveer 10 jaar naar me toe. Zij vroeg me om een handtekening op haar arm. Ik vertelde haar dat ik helaas geen pen had en eigenlijk niet zo bekend ben. Gelukkig was ze ook tevreden met een high five. Op naar nog veel meer high fives!

Thomas van Broekhoven, wethouder gemeente Veldhoven.