Veldhovenaar en oud-leerling Ivo van der Heijden begint volgend schooljaar als directeur op het Sondervick College. FOTO: Bert Jansen
Veldhovenaar en oud-leerling Ivo van der Heijden begint volgend schooljaar als directeur op het Sondervick College. FOTO: Bert Jansen

Eerst een leerling, nu de directeur

Algemeen

Bianca Kuijpers

Het Sondervick College krijgt volgend schooljaar een nieuwe directeur, namelijk de geboren en getogen Veldhovenaar Ivo van der Heijden. Hij is zelf oud-leerling van het Anton van Duinkerkencollege, een van de voorgangers van de huidige school. Van der Heijden volgt Martijn Verhagen op die per 1 juni als rector start bij het Beatrix College in Tilburg.

VELDHOVEN - Op het Sondervick College staat hij rector Monique van Roosmalen bij in de aansturing van kwaliteit van het onderwijsaanbod en de onderwijskundige ontwikkeling en wordt hij verantwoordelijk voor ondersteuning, pr en de overstap van primair naar voortgezet onderwijs.

Mooie herinneringen

“Ik heb zelf hele mooie herinneringen aan mijn middelbare schooltijd”, aldus van der Heijden. Zijn eerste studie aan de TU maakt hij niet af omdat het toch niets voor hem bleek. Hij stapt over naar de hts, waar hij afstudeert als civiel ingenieur. Hij loopt tegen de zoektocht aan die veel leerlingen herkennen. “Ik dacht gaat dit mijn toekomstige werk worden? Je mag soms ook je neus stoten of keuzes maken waar je achteraf anders over denkt.”

Tijdens zijn afstudeerproject op de HTS wordt van der Heijden gevraagd om de docenten te ondersteunen. “Ik gaf technisch tekenles aan eerstejaars HTS’ers en aan de overstappers van Vier MTS naar de HTS. Ik wilde leerlingen verder helpen en dacht na over hoe ik dingen goed op ze kon overbrengen. Bezig zijn met didactiek en verbinding zoeken met studenten vond ik zo interessant dat ik zei: ‘Ik wil het onderwijs in’.”

“Ik stapte er met wat naïviteit in. Ik wilde graag wiskunde leren aan VMBO-leerlingen en dacht dat gaat me wel lukken. Met die bravoure solliciteerde ik en kwam op Were Di terecht. Ik merkte al snel dat je in één klas misschien een homogeen niveau hebt, maar heterogene basiskennis, waardoor ik wel 3 verschillende aanpakken nodig had. Daar wilde ik direct mijn tanden inzetten. Het wakkerde mijn passie nog meer aan.” Later stapt hij over naar VWO.

Vlammetje

Het vlammetje voor het Sondervick – waar een van zijn kinderen op dat moment al zit - wordt aangewakkerd als hij een leiderschapsontwikkeltraject volgt en er een week stage loopt. Als de vacature voor een directeur voorbij komt, aarzelt hij dan ook niet lang om te solliciteren, ondanks het feit dat de school in zijn eigen woonplaats staat. “Ik ben me zeer bewust van het feit dat ik waarschijnlijk ook gewoon op straat aangesproken zal worden. En dat mensen echt wel ook iets zullen vinden, maar daar hoop ik juist op. Ik wil heel graag de verbeterideeën van mensen meenemen.”

“Ik wil ervoor zorgen dat ik er voor de leerlingen ben, ze op een hoger plan brengen. En als dat inhoudt dat ik mijzelf daarin moet scholen, moet aanpassen, dan doe ik dat. Onderwijs is meer dan een vak dat iemand geeft. De unieke momenten waarin je contact hebt met de leerlingen, maar ook met de ouders moet je omarmen”, aldus de nieuwe directeur.

‘Ik hoop op straat te worden aangesproken