"Alle honden komen uit Spanje, van puppy tot volwassen honden. De honden zijn achtergelaten, gedumpt of gevonden", aldus familie Zwijgers. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Oliebollen om honden op te vangen?

Algemeen

Hannie Bettgens

10 stuks voor 17,50 euro!

John en Monique Zwijgers uit Veldhoven zijn vrijwilligers en opvanggezin bij Animal in Need.

VELDHOVEN - De familie Zwijgers is 1 van de 5 opvanggezinnen in Brabant. “We hebben zelf honden gehad. In 2014 hebben we afscheid van onze laatste hond moeten nemen en hem laten inslapen. Daarna hebben we tijdelijk geen hond meer gehad, om verschillende redenen. Toen we hier kwamen wonen, en nu onze kinderen wat groter zijn, hebben we gezocht naar een manier die bij ons past, om voor een hond te zorgen. Dat hebben we gevonden bij Animal in Need.”

Geen garantie

Het gezin zet zich al langer als vrijwilligers in voor de stichting, maar vanaf begin dit jaar ook als opvanggezin. “Alle honden komen uit Spanje, van puppy tot volwassen honden. De honden zijn achtergelaten, gedumpt of gevonden. Door deze honden naar Nederland te halen geven we ze een toekomst, een gouden mandje.”
Alle honden komen gezond naar Nederland. “Er wordt ons wel eens gevraagd of het niet zielig is om honden uit het buitenland te halen terwijl de asielen hier ook vol zitten. Dat valt niet te ontkennen, maar de meeste honden die hier in Nederland in een asiel verblijven hebben gedragsproblemen! Ook door een Nederlandse puppy te kopen heb je geen garantie op een goed hondje doordat heel veel honden uit de broodfok komen. Onze opvanghonden hebben allemaal een paspoort, zijn gezond en ingeënt, gechipt en als ze ouder zijn dan 7 maanden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Een hondje uit de opvang kost 275,00 euro, waarbij je ook een anti-ontsnappingstuigje krijgt.”

Snuffelmatten

Elke maand komen er nieuwe honden naar de verschillende opvanggezinnen in Nederland. Animal in Need wordt volledig gerund door vrijwilligers. “We zijn afhankelijk van giften, sponsoren en donateurs. Als opvanggezin proberen we zoveel als mogelijk geld op te halen via verschillende acties.”
Moniek Zwijgers maakt snuffelmatten. “Die maak ik van gekregen fleecedekens en verkoop deze vanaf 7,50 tot 17,50 euro. Het geld gaat naar Animal in Need. Via allerlei kanalen proberen we aan spullen te komen zoals drink- en etensbakken, speeltjes, handdoeken, voer, koekjes, riemen, manden... Alles wat je maar kan bedenken in benodigdheden voor een hond. Die spullen worden met regelmaat naar La Línea de la Concepción in Spanje gebracht, het asiel waar de honden worden opgevangen.”

Oliebollen

John en Monique Zwijgers vinden het belangrijk om aan te geven dat alle bijdragen ten goede komen aan de honden en het asiel in Spanje. “Gemiddeld zitten er zo’n 500 honden in de opvang, een kostbare zaak. Wij als gezin proberen daarom ons steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door oliebollen te bakken. 10 stuks voor 7,50 euro. Bestellen: animalinneed@outlook.com.”