Brainport, waartoe ook Veldhoven behoort, is dé technologische en economische motor van Nederland. FOTO: Brainporteindhoven.com.
Brainport, waartoe ook Veldhoven behoort, is dé technologische en economische motor van Nederland. FOTO: Brainporteindhoven.com.

‘Investeringen Brainportregio een belangrijk signaal politiek’

Maatschappelijk

VNO-NCW waardeert de inspanningen van het kabinet om extra geld vrij te maken voor de Brainportregio Eindhoven, waartoe ook de gemeente Veldhoven behoort.

VELDHOVEN - “Brainport is dé technologische en economische motor van Nederland en is ook strategisch van groot belang. Het is daarom goed dat het demissionaire kabinet nu extra investeert in wonen, wegen en het scholen van technisch talent. Het pakket is een goede eerste stap en nu is het zaak dat zo snel mogelijk de spade in de grond gaat en we overgaan tot uitvoeren”, aldus de ondernemersorganisatie.
“Nederland heeft met Brainport Eindhoven een unieke positie in de wereld en die moeten we koesteren. Van grote spelers zoals ASML in Veldhoven en NXP in Eindhoven, tot al die mkb-bedrijven die onderdeel uitmaken van dit innovatie-ecosysteem. Een kwart van alle private investeringen in onderzoek en innovatie komt uit deze regio (3 miljard) – essentieel voor het structureel verdienvermogen van onze economie. De regio is daarmee cruciaal voor de toekomst van Nederland en omdat andere landen niet stilzitten wat betreft investeringen in de halfgeleiderindustrie moet ook ons land extra zeilen bijzetten.”

Wonen en wegen 

Het kabinet trekt extra geld uit voor nieuwe woningen, wegen en het opleiden van technisch talent. “Dat extra geld is hard nodig. De komende jaren moeten in de regio 20.000 extra woningen worden gebouwd, boven op de 45.000 die al eerder waren afgesproken. Ook zijn extra middelen nodig voor het verbeteren van de lokale infrastructuur - bijvoorbeeld rond het stationsgebied en de ringweg in Eindhoven.”
“De halfgeleiderindustrie verwacht in 2030 2x zo veel mensen nodig te hebben ten opzichte van het huidige medewerkers aantal van 42.500. Om dit te realiseren is het ontzettend belangrijk dat we aantrekkelijk blijven voor technisch toptalent én de techneuten van de toekomst zelf opleiden. Daarom is het goed dat het kabinet geld vrijmaakt voor extra investeringen in techniekonderwijs en daarbij inzet op een landelijke aanpak voor het opleiden van semicontalent - van mbo, hbo tot universiteit.”

Groeifonds

Het kabinet kiest ervoor om geld uit het Nationale Groeifonds in te zetten voor extra investeringen in de Brainportregio. “(...). We moeten er echter geen gewoonte van maken het fonds op deze manier in te zetten en het is belangrijk dat de circa 6 miljard die nog beschikbaar is in het fonds blijft.”