“Ik heb het heel goed gehad hier in het Veldhovense", aldus dominee Wim Dekker. FOTO: Bert Jansen.
“Ik heb het heel goed gehad hier in het Veldhovense", aldus dominee Wim Dekker. FOTO: Bert Jansen.

Afscheid van Wim Dekker, dé dominee

Religie

Van de redactie

“Verplaatsen hoort erbij om de paar jaar.” Dominee Wim Dekker vertelt over zijn vertrek naar een nieuwe uitdaging in Deil en Enspijk.

VELDHOVEN - Na 11 jaar verbondenheid met de Immanuelkerk in Veldhoven is de tijd daar voor dominee Wim Dekker om zijn grenzen te verleggen. “Ik heb het heel goed gehad hier in het Veldhovense. De kinderen zijn de deur uit. Samen met mijn vrouw hebben we toen de beslissing genomen om nog een keer voor een nieuwe plek te kijken.”
Het is Deil en Enspijk in de West-Betuwe geworden. “Het klikte meteen waardoor we de keuze hebben gemaakt om de stap te wagen.”

Veldhoven

11 jaar geleden, via de landelijke kerk, kon Dekker zich vinden in het profiel dat gezocht werd. “Ik kende Veldhoven niet, maar vond het ontzettend leuk om naar Brabant te gaan. Mijn vrouw vond werk bij Severinus, de kinderen waren op een leeftijd dat het goed te doen was om zich aan te passen en aan te sluiten in Veldhoven.”
Dekker kijkt terug op een mooie tijd. Zijn tijd in Veldhoven laat zicht het best omschrijven als dynamisch. “Never a dull moment... In de loop der jaren hebben we waardevolle verbindingen weten te leggen en samen te werken.”
Hij doelt vooral op de verbouwing van een aantal jaar geleden. “We vonden toen onderkomen in de muziekschool. Maar er zijn zoveel waardevolle momenten geweest. Vele mensen hebben hier steun gevonden en hun steentje bijgedragen, als groep maar ook als individu.”

Kerk & ontmoetingscentrum

Het gebouw in de Teullandstraat is méér dan een kerkgebouw. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een ontmoetingscentrum waar iedereen welkom is. De deuren staan open voor wie maar wil. “We hebben oog voor onze buren. We hebben met zijn allen mooie projecten opgestart. Koffiemomenten, samen eten, samen zingen, samen tegen armoede alsook individuele steun.”
Lachend geeft hij een voorbeeld: “Een Oekraïner kwam hierbinnen gelopen. Of wij ook een fiets hadden voor hem. Binnen de kortste keren kwam voor deze persoon een fiets beschikbaar. Mooi hoe het kan werken in de samenleving, hè?”
Dekker geeft hiermee aan dat iedereen op de een of andere manier zijn steentje bij kan dragen.

Geloof in god?

Deze vraag komt regelmatig voorbij. “Gewoon omdat er zoveel mooie mensen zijn.”
Zijn motivering bij zijn sollicitatie in Veldhoven maar ook in Deil en Enspijk is ‘bidden’. “Bidden en leren bidden, is het hart van het geloof. Je openstellen en daarmee ook ruimte te geven aan een ander.”
Gaat hij Veldhoven missen? “Deels wel ja. Ik heb hier mooie jaren beleefd en goede vriendschappen gesloten.”
Het zijn woelige jaren geweest, waarbij Dekker een ijkpunt in de samenleving was. “Maar iedereen is vervangbaar. Met deze overstap leer je ook weer wat het is om overbodig te zijn”.



De laatste dienst onder leiding van Dominee Wim Dekker vindt plaats op zondag 24 september. Het definitieve afscheid is zaterdagmiddag 28 oktober in de Immanuelkerk.

“Bidden en leren bidden, is het hart van het geloof. Je openstellen en daarmee ook ruimte te geven aan een ander.”

Bedankt voor alles, Wim!

Eenieder die met een persoonlijk woord afscheid wil nemen van ds Wim Dekker is zaterdagmiddag 28 oktober welkom in de Immanuelkerk.

‘Mooi hoe het kan werken in de samenleving, hè?’

Afbeelding