Judo en Jiujitsuvereniging Shizen Hontai gaat op 9 juli 24 uur lesgeven om geld op te halen voor de Stichting ALS Nederland. FOTO: Bert Jansen.
Judo en Jiujitsuvereniging Shizen Hontai gaat op 9 juli 24 uur lesgeven om geld op te halen voor de Stichting ALS Nederland. FOTO: Bert Jansen.

24 uur judo en jiujitsu bij Shizen Hontai

Sport

ALS is een verschrikkelijke spierziekte en er is nog geen medicijn dat deze ziekte geneest. Judo en Jiujitsuvereniging Shizen Hontai gaat op 9 juli 24 uur lesgeven om geld op te halen voor de Stichting ALS Nederland.

VELDHOVEN - Vanaf vrijdag 9 juli om 12.00 uur gaat het gebeuren voor de 190 leden tellende sportclub. 24 uur lang wordt er lesgegeven op de locatie van Shizen Hontai op de Berkt in Oerle. De organisatie van het evenement is in handen van de jeugdcommissie. Die bestaat uit 6 leden boven 18 jaar en 6 jeugdleden. De 6 jeugdleden kijken mee met de organisatie van evenementen zodat ze dat later kunnen overnemen. De 12 commissieleden vergaderen zo’n 7 à 8 keer per jaar voor elk groot evenement.
“Denk daarbij aan de strandtraining en spellenmiddag op Recreatiecentrum ’t Witven, de jaarlijkse ouderactiviteit en de sportmarkt tijdens de Nationale Sportweek in het Citycentrum wordt gehouden”, vertelt Justin Baert van de jeugdcommissie. Hij houdt zich vooral bezig met de jeugd, de website en de social media. Daarnaast is hij aanspreekpunt voor de wedstrijdcommissie.

Brainstormsessie

Van het bestuur krijgt de jeugdcommissie een budget voor de organisatie van een vakantie-evenement.
“We zouden daarvan een bostraining organiseren, maar de beoogde locaties waren al bezet. Voor de viering van ons 60-jarig jubileum in 2021 wilden we een 24-uurs training gaan doen. Maar dat lukte planning-technisch niet. We hebben toen van de strandtraining, die wel op de planning stond, de jubileumviering gemaakt. Die activiteit hebben we opgetrokken tot een aansprekend evenement met onder meer judoka Henk Grol”, legt commissielid Vincent van Brussel uit. De 24-uurs training wordt vervolgens doorgeschoven naar dit jaar.
Baert: “We wilden iets nieuws doen met de 24-uurs training. Tijdens een brainstormsessie van de jeugdcommissie werd het idee geopperd er een goed doel aan te koppelen. Dat werd de Stichting ALS Nederland.”
De reden daarvoor is het overlijden van Don Mangé aan de spierziekte op 17 juni 2020. 41 jaar lang is Mangé aan Shizen Hontai verbonden geweest. “Don heeft heel veel betekent voor onze club. Hij heeft niet alleen 41 jaar lesgegeven, maar hij organiseerde ook altijd de spellenmiddag. In 2014 is daaruit, dankzij hem, de jeugdcommissie ontstaan”, weet Baert.

Streefbedrag

Er is een formulier gemaakt waarmee de leden al enige tijd sponsors aan het werven zijn. Dat loopt inmiddels al heel goed, volgens Baert. “We zaten binnen een week al boven ons streefbedrag. Er kan nog gesponsord worden tot zaterdag 10 juli om 12.00 uur. De donaties worden rechtstreeks op de rekening van de Stichting ALS Nederland gestort.”
De leden kunnen intekenen op de verschillende workshops die 24 uur lang worden gegeven. Er is keuze uit onder meer judo, jiujitsu, bootcamp en ochtendgymnastiek in tijdsloten van 1 of 1,5 uur.
“Voor alle workshops zijn al een redelijk aantal aanmeldingen binnen. Er zijn zelfs enkele leden die proberen om 24 uur lang op de mat te staan. De laatste activiteit is ouder-kindjudo zodat we er op het eind zoveel mogelijk publiek bij elkaar hebben”, zegt Van Brussel die eindverantwoordelijk is voor het bijzondere en wervelende evenement.        

Zorgorganisatie Severinus sponsort voor het evenement de grote sportzaal op de locatie Berkt. Ook Cafetaria De Smickel en Plus André en Joyce van Reijen sponsoren het evenement.

Ad Adriaans

Steeds erger

ALS is een ziekte van de zenuwen en spieren die steeds erger wordt. Bij deze ziekte sterven zenuwen af. Daardoor worden de spieren steeds zwakker. Bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker.

Sponsoren
kan tot
zaterdag 10 juli,
12.00 uur