Afbeelding
Brigit Strijbos

Vertrouwde verbinding

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt weer aan burgemeester Marcel Delhez.

Carnaval is weer voorbij. Een aantal dagen samen lol gemaakt, ieder op hun eigen manier. Voor het bestuur, de wagenbouwers en vele andere vrijwilligers was dit hét slotstuk van een jaar hard werken om anderen te laten genieten. Zaterdagmiddag droeg ik symbolisch de sleutel van Veldhoven over aan de Grote Prins van Rommelgat: Riccioli Rosa. Daarna kon ik mij ook in het feestgedruis onderdompelen. Als burgemeester blijf je gewoon verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Maar het aantrekken van een carnavalspak is iedere keer een gevoel van loslaten en genieten. Mooi aan ons feest is dat iedereen mee kan doen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Ik verheugde me ook dit jaar op die vertrouwde verbinding van carnaval. Feesten voordat de vastenperiode ingaat. Zo ging dat ‘vroeger’.

              Mooi aan ons feest is
         dat iedereen mee kan doen

Zo’n vastenperiode betekende bij ons thuis dat we het snoep dat we kregen, pas op mochten eten na Goede Vrijdag. Bij anderen thuis werd geen vlees gegeten. Wel vis op vrijdag. Als kind had je geen flauw benul van die symboliek. Je deed gewoon mee. Eerst feesten, dan 40 dagen vasten, en dan weer over op de orde van de dag.
We zouden ook nu best wat meer stil mogen staan bij alles wat er in de wereld gebeurt, en ons bewust zijn van onze consumptiemaatschappij. Ik zou het trouwens ook prima vinden als we vaker zouden loslaten en elkaar meer zouden opzoeken in een feestelijke stemming. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben gehad met elkaar en met volle teugen hebben genoten!

Marcel Delhez, burgemeester gemeente Veldhoven. 

Column van B&W