Bedrijfsleider Ton Dietvorst van Kringloop de Kempen en een aantal van de vrijwilligers. FOTO: Bert Jansen.
Bedrijfsleider Ton Dietvorst van Kringloop de Kempen en een aantal van de vrijwilligers. FOTO: Bert Jansen.

Kringloopwinkel opent op De Run 4305

Algemeen

Ad Adriaans

De vrijwilligers van de kringloopwinkel staan te popelen om hun nieuwe winkel aan De Run 4305 aan het grote publiek te tonen. Zondag 14 januari om 13.30 uur is het zover. Bezoekers worden deze dag bovendien getrakteerd op bijzondere hapjes.

VELDHOVEN - De enorme hal staat nog vol pallets met gevulde bananendozen. De spullen in die dozen krijgen een plaatsje op de 850 strekkende meters aan houten stellingen. De nieuwe winkel is makkelijk te vinden. Tegenover het Máxima Medisch Centrum de straat in, eerste weg rechts en dan vind je de winkel aan je linkerhand. Er zijn circa 30 parkeervakken voor bezoekers. Bedrijfsleider Ton Dietvorst is bijzonder in zijn nopjes met de nieuwe plek na de brand op 8 juli 2023. “In één klap waren onze 120 vrijwilligers hun werk kwijt. De ochtend na de brand stond een groep in tranen bij de verwoeste winkel te kijken. Een aantal vrijwilligers van de kringloopwinkel in Eersel kwam met broodjes en frisdrank hun collega’s een hart onder de riem steken. Ook middenstanders uit Veldhoven boden allerlei lekkers aan. We ontvingen daarnaast veel schriftelijke steunbetuigingen. Dat alles heeft ons veel goed gedaan.”

Sociaal verbonden

Het werken voor de kringloopwinkel is belangrijk voor de vrijwilligers, weet Dietvorst.
“Vooral sociaal verbonden zijn, nuttig zijn en erbij horen. De brand heeft er ingehakt bij hen, vooral bij de kwetsbare groep. Daarom was het fijn dat we de dag na de brand al benaderd werden door een makelaar die een mogelijk geschikt pand had. We hebben met 3 man deze locatie bezocht en waren er enthousiast over. In totaliteit hebben we hier de beschikking over dezelfde oppervlakte, maar de ruimte is functioneler.”

Hergebruik

Een belangrijke plaats in ingeruimd voor kleding. “40% van wat we omzetten is kleding. Er komt steeds meer vraag naar. De kleding komt uit de 42 containers die staan in Bergeijk, Eersel en Waalre. 3 keer per week gaat een chauffeur op pad om ze allemaal leeg te halen. Op de benedenverdieping wordt de ingezamelde kleding onder leiding van William door 31 dames die parttime werken, gesorteerd. Dit is een heel trouwe ploeg. We vinden het fijn als mensen ons hun nog bruikbare kleding gunnen. We hebben een ketenverantwoordelijkheid. Dat betekent dat we inzetten op hergebruik. Kleding die we niet goed genoeg vinden, krijgt een verantwoorde herbestemming in Oost-Europese landen.”
Op de bovenverdieping bevinden zich overigens enkele kantoorruimtes, ruimtes waar speelgoed en huisraad worden gesorteerd en computers worden nagekeken. Ook is hier de opslag te vinden van goederen voor de jaarlijkse veiling die de kringloopwinkel houdt ten bate van een goed doel. Een van de kantoorruimtes is verhuurd aan een Veldhovense startup.

100%

Inmiddels is zo’n 80% van de vrijwilligers weer aan het werk. “Ik ga er vanuit dat we over enkele weken weer op 100% zitten”, verwacht Dietvorst.
De verhuurder gaat het Kringlooppand aan De Run 4305 nog voorzien van ledverlichting en een luchtbehandelingssysteem.

kringloopdekempen.nl

De koffiecorner komt ook terug. “Die wordt bemand door bewoners van zorgorganisatie Severinus. Wie er een stukje gebak koopt, krijgt de koffie er gratis bij.” Kringloop de Kempen heeft het keurmerk van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. “Dat betekent dat de bedrijfsvoering op een verantwoorde manier in elkaar steekt. Elk jaar vindt hierop een audit plaats.”

Nieuw adres

Het nieuwe bezoekadres van de kringloopwinkel is:
Kringloop de Kempen, De Run 4305, Veldhoven.
Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur, behalve op zondag.
Levering: 09.00 - 16.30 uur.
Telefoon: (040) 254.43.34.

sociaal verbonden zijn, nuttig zijn en erbij horen