Op de foto links José van Lieshout en rechts Francien Somers. Op de inzetjes de rups van de koninginnenpage en de distelvlinder. FOTO: Bert Jansen.
Op de foto links José van Lieshout en rechts Francien Somers. Op de inzetjes de rups van de koninginnenpage en de distelvlinder. FOTO: Bert Jansen.

25-jarig jubileum Vlindertuin IVN VEV

Verenigingen

De vlindertuin van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem (IVN VEV) bestaat 25 jaar. Dat wordt op zondag 26 juni gevierd met een open dag in en rondom het verenigingsgebouw D’n Aard aan het Ariespad 5 in Veldhoven.

VELDHOVEN - In een klein vlinderverblijf van gaas doet een rups van de koninginnenpage zich tegoed aan wilde venkel. Op de dag van het interview heeft José van Lieshout de rups in de vlindertuin gevonden. Ze neemt het beestje mee naar huis om het te beschermen. “Ik hoop dat de rups zich thuis gaat verpoppen aan een takje dat ik in het vlinderverblijf plaats. Op de open dag van de vlindertuin op 26 juni neem ik hem weer mee”, zegt Van Lieshout, die al 23 jaar coördinator is van de werkgroep Vlindertuin van IVN VEV.
Van Lieshout neemt de rups niet voor niets mee naar huis. In de natuur is het namelijk eten of gegeten worden. “Daarom hangen hier ook geen nestkastjes. Anders hebben we hier nooit rupsen.”

Natuurkennis

Het IVN staat voor natuureducatie voor iedereen. Met cursussen, projecten en activiteiten laten vrijwilligers jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk de natuur is. Regelmatig staan er onder meer wandelingen op het programma in het werkgebied. Vaak staan die onder leiding van een natuurgids waarvan Jos de Bruijn, de Eindhovense voorzitter van het IVN, er een is. Ook tijdens de open dag van de vlindertuin kan het publiek zijn kennis over de natuur verrijken. 

Vlindervriendelijk

De Jo van Dun Vlinder/insectentuin is in 1997 aangelegd met het idee om verschillende biotopen op verschillende grondsoorten te creëren.
”Jo heeft zich hard gemaakt om hier een tuin aan te leggen die vriendelijk is voor vlinders en andere insecten. In april 1997 was de tuin gereed”, weet Van Lieshout.
Gaandeweg zien de vrijwilligers in de tuin alles in elkaar overlopen en wordt het perceel in zo’n 70 vakken ingedeeld. Inmiddels staan bij zoveel mogelijk bloemen en planten bordjes met daarop de naam.
“De Top-10 van vlindervriendelijke planten hebben we allemaal, zoals de vlinderstruik en lavendel. Maar ook de grote brandnetel is belangrijk. Het is een zogenaamde waardplant voor de rupsen van de dagpauwoog en de kleine vos”, vertelt Francien Somers.
In de vlindermaanden juli en augustus zien de vrijwilligers een 20-tal van de meest voorkomende vlinders. In de maand juni zijn de meeste soorten nog eitje, rups of pop. Hoe de metamorfose van pop naar vlinder gaat, is volgens de dames nog grotendeels een raadsel.

1.100 vierkante meter

De vlindertuin in Veldhoven is overigens altijd vrij toegankelijk. Maar wie vragen heeft over het vlindervriendelijk inrichten van de tuin, kan 

Extra handjes
zijn
altijd welkom
in de
1.100 vierkante
meter
grote tuin

het best op een maandagmorgen een bezoek brengen aan de tuin. Dan is er altijd iemand aanwezig om advies te geven. En extra handjes zijn altijd welkom in de 1.100 vierkante meter grote tuin.

”Jo heeft zich hard gemaakt om hier een tuin aan te leggen die vriendelijk is voor vlinders en andere insecten. In april 1997 was de tuin gereed”, weet Van Lieshout.

Ad Adriaans

Open dag

De open dag is op zondag 26 juni van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Natuurgidsen zijn aanwezig om uitleg te geven over de tuin. De jeugd kan knutselen en er is een imker aanwezig. Ook wordt er een nieuw informatiebord onthuld en een bijenboom geplant.

IVN VEV staat
voor
natuureducatie
voor iedereen