De H. Willibrorduskerk krijgt een andere bestemming.
De H. Willibrorduskerk krijgt een andere bestemming.

Nieuw hoofdstuk voor ‘Willibrordus’

Algemeen

De H. Willibrorduskerk krijgt een nieuwe bestemming. Klimcentrum Neoliet gaat in het kerkgebouw een boulderhal beginnen. Nu de plannen concrete vormen hebben aangenomen, zal het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken worden. 

VELDHOVEN - Dat doet de priesters en de gelovigen pijn. Op de eerste plaats kan daar de heilige Eucharistie niet meer gevierd worden en veel mensen hebben in dit kerkgebouw dierbare herinneringen liggen. Ze hebben daar het sacrament van doopsel ontvangen, hebben er hun eerste communie gedaan. Daar zijn zij gevormd, zijn zij getrouwd. In dit kerkgebouw hebben zij van hun dierbaren afscheid genomen en hebben zij vanuit deze kerk hen ten grave gedragen.

Moeilijk

“Het is voor iedereen bekend dat het aantal kerkgangers sterk afgenomen is en de daarmee gepaard gaande inkomsten. Om te voorkomen dat onze kerkgebouwen verpauperen en dan op den duur misschien gesloopt zouden moeten worden, moet het kerkgebouw, hoe moeilijk en pijnlijk dat ook is, een nieuwe bestemming krijgen”, zo luidt de reactie.

Het onttrekken aan de eredienst gebeurt bij decreet door de bisschop. Zondag 29 januari zal voor de laatste keer de heilige Eucharistie in de H. Willibrorduskerk gevierd worden. Pastoor As en Kapelaan Beekman zullen deze laatste Heilige Mis in concelebratie opdragen. Het gemende koor Con Brio en het Selster Dameskoor, beide koren die hun thuis in de H. Willibrorduskerk hebben, zullen de viering muzikaal ondersteunen. Ook het Onze Lieve Vrouw Gilde zal haar bijdrage leveren. Deze laatste Eucharistieviering in het kerkgebouw is voor iedereen bij te wonen en begint om 10.00 uur.

Aan het einde van de plechtigheid, zal het altaar ontbloot worden. Het Allerheiligste Sacrament zal onder het luiden van de kerkklokken, de kerk uitgedragen worden, en zo verlaat de Heer Zijn tempel. Het evangelieboek, de Willibrorduskaars en de gildekaars worden in deze processie meegedragen.

Het Allerheiligste Sacrament en de andere geloofsattributen worden overgebracht naar de Christus Koningkerk waar zij onder het luiden van de klokken ontvangen worden. Het kerkhof bij de H. Willibrorduskerk blijft open om daar begraven te worden. Ook de Mariakapel blijft geopend om daar te bidden en een kaarsje aan te steken.

Een nieuwe bestemming, hoe moeilijk en pijnlijk ook

Van de redactie

Afbeelding