“Wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt zeker voor de mensen die hier werken.” FOTO: Bert Jansen.
“Wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt zeker voor de mensen die hier werken.” FOTO: Bert Jansen.

‘Tja, het zit nu eenmaal in het DNA’

Maatschappelijk

Van de redactie

Vanaf 2007 draait Ton Dietvorst mee in het kringloopgebeuren. Na een sollicitatieprocedure wordt hij in juni 2007 bedrijfsleider bij Kringloop de Kempen. Zon. 5 mei gaat hij met pensioen. 

VELDHOVEN - “Met mijn aanstelling ook gelijk de eerste opdracht; het verhuizen naar een nieuwe locatie.” Kringloop de Kempen is destijds gevestigd op een kleine 100 meter van het huidige pand. Verhuizing is noodzakelijk, het pand is te klein. “We zijn met een team van 22 mensen gestart. Binnen het half jaar zijn we verhuist naar de Run 5415 in Veldhoven. Maar ook die locatie moest al snel uitgebreid worden omdat we uit onze voegen barsten.” 

Geboeid

Dietvorst blikt terug op een periode die hem veel gebracht en waarin duidelijk een rode draad zit. Als 12-jarig manneke staat hij al bij de vuilniswagen te posten of er nog bruikbare spullen tussen zitten. Zo vindt hij oude fietsen die hij opknapt, meubeltjes restaureren. “Tweedehands spullen hebben me altijd geboeid. Alles, waar mensen in die tijd hun neus voor ophaalden. Er wordt veel weggegooid wat nog best een volgende ronde mee kan. Gelukkig is er in de maatschappij een omslag gekomen en worden veel spullen hergebruikt”, vertelt Dietvorst. 

Trots

Dietvorst is trots op wat Kringloop de Kempen nu is. Inmiddels zijn er 235 mensen aan de gang en hij kent iedereen bij naam. Vaak ook hun persoonlijke verhalen. Groot en klein verdriet wordt hier gedeeld en iedereen wordt in zijn waarde gelaten. “Dat maakt de betrokkenheid van iedereen bij Kringloop de Kempen. Alle vrijwilligers en de paar mensen in vaste dienst werken hier met hart en ziel. En we werken met mensen uit alle lagen van de maatschappij; iedereen levert zijn bijdrage op zijn eigen manier.”
Voor een groot deel is dat te herleiden naar Dietvorst zelf. Hij is een echte verbinder. “Wat je aandacht geeft, groeit! Dat geldt zeker voor hen die hier werken. Ik vind het belangrijk om te werken in een sfeer waarin iedereen zich prettig voelt, nuttig en betrokken.”
Dat dit ook zo is, blijkt na het heropenen van de winkel op de huidige locatie aan de Run 4305 in Veldhoven. “Na de brand is bijna iedereen teruggekomen... Tja, het zit nu eenmaal in het DNA”, aldus Dietvorst.

Gegarandeerd goed

Lopend door de winkel in Veldhoven wordt Dietvorst verschillende malen begroet. Hij is een graag gezien figuur met een grote lach en aandacht voor de klant. “Een wandeling door de winkel duurt zo wel even hoor.” Maar vervelend lijkt hij het niet te vinden. Ondertussen legt hij het concept uit, waar de spullen binnenkomen en de werkplekken waar alles nagekeken en getest wordt. “Alles in de winkel is daardoor gegarandeerd goed! Op elektrische apparaten zit dan ook gewoon garantie.”
Hij wijst tenslotte nog op de koffiehoek. “Gratis! En op dinsdag en donderdag is er gebak verzorgd door Severinus.”

Wie Dietvorst de hand wil schudden, kan zon. 5 met terecht in Kringloopwinkel de Kempen in Veldhoven tussen 14.30 en 17.00 uur.
Dietvorst tot slot: “Ik ben dankbaar dat ik met zoveel fijne betrokken mensen heb mogen werken en heb kunnen bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van mensen. Iedereen kan meedoen.”

Voegen

“We zijn met een team van 22 mensen gestart. Binnen het half jaar zijn we verhuist naar de Run 5415. Ook die locatie is in de loop der jaren meerdere malen uitgebreid, omdat we uit onze voegen barsten.”

4 vestigingen

Kringloop de Kempen start in 2000 in Veldhoven. De vestiging brandt juli 2023 volledig af. De nieuwe winkel opent in januari 2024 op De Run. In 2015 is al een 2e winkel geopend in Bergeijk, in 2017 een 3e in Waalre. En begin 2022 volgt de 4e winkel, in Eersel.

‘Alles in de winkel is gegarandeerd goed’

Afbeelding