Verscholen tussen rijen woningen is speeltuin ASV d’Ekker al 70 jaar de favoriete speelplek voor de kinderen in de wijk d’ Ekker in Veldhoven en daarbuiten. FOTO: Bert Jansen.
Verscholen tussen rijen woningen is speeltuin ASV d’Ekker al 70 jaar de favoriete speelplek voor de kinderen in de wijk d’ Ekker in Veldhoven en daarbuiten. FOTO: Bert Jansen.

Dé parel van vreugde en speelplezier

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Verscholen tussen rijen woningen is speeltuin ASV d’Ekker al 70 jaar de favoriete speelplek voor de kinderen in de wijk d’ Ekker in Veldhoven én daarbuiten. Maar ook voor een eekhoornpaartje dat er zomaar aan te treffen is.

VELDHOVEN - Voor wie het niet weet, is de ingang even zoeken. Gelukkig staat op het Klaverplein in Veldhoven een richtingaanwijzer die de bezoeker de weg wijst. De groene plek van vreugde en speelplezier ontstaat in 1954 als Philips veel nieuwe personeelsleden aantrekt uit het hele land. Jonge vaders krijgen het voor elkaar dat Philips tussen de huizen een stuk grond beschikbaar stelt inclusief materialen. De vaders maken daarvan op de bedrijfsschool de toestellen. De erfpacht is 1 gulden per jaar. Inmiddels betaalt het bestuur jaarlijks 4,54 euro pacht aan de gemeente Veldhoven, vertelt voorzitter François  Sleegers. “We willen een laagdrempelige speeltuin zijn. Een gezin dat op één adres woont, is voor 22 euro het hele seizoen lid. Dat loopt van 1 april tot de laatste vrijdag van de herfstvakantie.”

60 cent

Het terrein van de speeltuin in Veldhoven is 70 x 40 meter groot. Ook is er een clubgebouw met zaal, bar, keuken en toiletten. Momenteel zijn er zo’n 110 gezinnen lid met samen 190 kinderen. Ruim de helft daarvan woont in d’Ekker, de rest komt uit onder meer Zonderwijk en Veldhoven-Dorp.
Niet-leden betalen een entree van 60 cent. De laagdrempeligheid blijkt ook uit het winkeltje waar snoep en drank te koop is. “Hier koop je nog 2 snoepjes voor 5 cent”, vertelt Desiree Sleegers.
Zij gaat elk seizoen de uitdaging aan om nieuwe voorraad in te kopen. “We willen een breed assortiment dat niet te duur is. Ook houden we rekening met kinderen die geen gluten of gelatine mogen hebben. Ook moet het snoepgoed veilig zijn, daarom verkopen we geen lolly’s.”

Flinke groep vrijwilligers

Het bestuur organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten voor de leden zoals een sinterklaasviering, paaseieren zoeken en kerststukjes maken. “Daarnaast hebben we activiteiten die ook toegankelijk zijn voor niet-leden zoals met carnaval. Op Vader Klarendag, een zaterdag in juni, organiseren wij net als veel andere speeltuinen iets extra’s. Vorig jaar hielden we voor het eerst een spooktocht door de wijk.”

Het actieve bestuur heeft deze zomer een nieuwe activiteit op de rol staan. “Dat is een campingweekend. Kinderen mogen dan op een zaterdag in de speeltuin hun tentje opzetten. Ze zijn hier dan van zaterdagmiddag tot en met de zondag.”
Om alles in goede banen te leiden, kan het bestuur rekenen op een flinke groep vrijwilligers. Zo is François bijna elke zaterdag met enkele andere vrijwilligers aanwezig om onderhoud te doen zoals gras maaien, snoeien en de 5 skelters in orde maken. “In totaal zijn er 40 vrijwilligers betrokken bij de speeltuin. Zo zijn er oppassers die toezicht houden en een groep mensen die incidenteel komt helpen met klussen. Ook is er een groep die de activiteiten die we organiseren mede in goede banen leidt.”

Intussen kan de jeugd er al weer volop spelen. Het springkussen en de skelters zijn het meest populair. “En de snoepjeswinkel is ook heel populair”, zegt Desiree met een lach.
Zie: speeltuin-asv.nl

Nieuwe activiteit

Het actieve bestuur heeft deze zomer een nieuwe activiteit op de rol staan. “Dat is een campingweekend. Kinderen mogen dan op een zaterdag in de speeltuin hun tentje opzetten. Ze zijn hier dan van zaterdagmiddag tot en met de zondag.”

Waarom zijn speeltuinen belangrijk?

Buitenspelen biedt kinderen de kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ze leren samenwerken, onderhandelen, en communiceren met andere kinderen. Buitenspelen bevordert teamwork en helpt bij het opbouwen van vriendschappen.

‘Hier koop je
nog 2 snoepjes
voor
5 cent’