Mensen ergeren zich aan zwerfafval, zoals hondenpoep. FOTO: Nextdoor.
Mensen ergeren zich aan zwerfafval, zoals hondenpoep. FOTO: Nextdoor.

Hondenpoep grootste bron van irritatie

Maatschappelijk

Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek van Nextdoor. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag enkele weken geleden op za. 23 mrt. heeft het gevraagd naar de mening van zijn gebruikers over de netheid van zijn of haar buurt. 

VELDHOVEN - Ongeveer de helft (47%) van Nederlandse buren vindt zijn buurt niet schoon. Vooral ergeren mensen zich aan zwerfafval: meer dan 2 op de 3 buren (69%) ergert zich eraan. Welk type afval wordt het meest gevonden wordt, en welk is het meest hinderlijk? Zie de 2 navolgende Top-5’s:

Top-5 meest gevonden zwerfafval:

1. Sigarettenpeuken 69,5%;
2. Snoepverpakkingen 59,7%;
3. Plastic tasjes 45,9%;
4. Drankblikjes 42,4%;
5. Etensresten 46,9%.

Top-5 meest hinderlijke afval:

1. Hondenpoep 62,2%;
2. Papier en afval naast de containers 55,2%;
3. Snoepverpakkingen en andere etensresten 55%;
4. Sigarettenpeuken 54,6%;
5. Overvolle afvalbakken in de buurt 45,5%.

Schonere buurt draagt bij aan een betere buurtschap

Gedeelde inspanning

Meer dan 2 op de 3 (69%) vindt dat de verantwoordelijkheid van het opruimen van zwerfafval zowel bij henzelf en de buren als bij de gemeente ligt. Een gedeelde inspanning dus.
Maar liefst 78% geeft dan ook aan weleens zwerfafval op te ruimen in de buurt, en hetzelfde percentage (78%) vindt dat een schone buurt bijdraagt aan een betere band met de buren.

Noodzaak

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een kleine meerderheid (53%) niet weet hoe ze een gezamenlijke opruimactie moeten organiseren. Dat weer bevestigt de noodzaak van een Landelijke Opschoondag zoals die afgelopen zaterdag gehouden is. Het is in feite dé dag om samen met buren, vrienden en familie het probleem van zwerfafval aan te pakken.
Meer informatie via:

supportervanschoon.nl