Veldhoven Jordy Graat
Veldhoven Jordy Graat Foto: Bert Jansen

Harrie Dikmans

Column

De naam Harrue Dikmans zal bij een aantal mensen geen belletje doen rinkelen. Toch denk ik dat er generaties zijn opgegroeid met deze man. Helaas is hij overleden dit weekend.
Harrie was namelijk B2 bij Bassie en Adriaan. Inderdaad, de boef die zo doof was als een kwartel. De man die altijd alles verkeerd hoorde en zorgde voor grappige momenten tijdens de films en series.
Overigens zit daar nog een mooi verhaal aan vast. In de 1e serie speelde zijn tweelingbroer Joop de rol van B2. Toen dat een succes bleek te zijn, kwam hij met een lijst eisen waar je bang van werd. Eigen kleedkamer, meer geld en ga zo maar door.

                      “Wa zeggie?” 


Aad van Toor (Adriaan) kon zijn ogen niet geloven en vroeg aan Joop het nummer van tweelingbroer Harrie. Dan kon hij de rol van B2 overnemen. Aangezien die 2 elkaar niet konden luchten of zien was het snel beklonken, want Harrie wilde maar al te graag het succes voortzetten.
Uiteindelijk hebben we jarenlang kunnen genieten van reizen door Europa, schatkaart-zoektochten en heel veel liedjes. Heel soms kijk ik nog wel eens een stukje en ik ben 3 jaar terug nog in het Bassie en Adriaan Museum geweest.
Veel mensen vonden dat hilarisch maar voor mij is het een stukje nostalgie en een hoop herinneringen. Je zat toch iedere week voor de buis of ik 10-tallen keren de videobanden van die 2. Ik hoop dat er ooit nog kinderen komen die het leuk vinden om dit te kijken en te volgen.
Ondertussen zijn de clown en acrobaat aan het worstelen met hun gezondheid. Helaas, we worden allemaal ouder en soms gaat dat voor de een wat makkelijker dan de ander. Dat ik altijd genoten heb is een zekerheid.
En die arme B2 zal boven in de hemel vast nog vaak zeggen: “Wa zeggie?”

Jordy Graat.

Column van Jordy Graat