Het oppompen van water is vanaf deze maand niet overal meer toegestaan. FOTO: Waterschap De Dommel.
Het oppompen van water is vanaf deze maand niet overal meer toegestaan. FOTO: Waterschap De Dommel.

Droogtemaatregel voor Park Meerland

Algemeen

Van zaterdag 1 april tot minimaal zondag 1 oktober mag geen water worden opgepompt uit beken, sloten en vijvers/vennen in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven.

MEERHOVEN - Deze jaarlijks terugkerende maatregel is nodig omdat de gebieden extra gevoelig zijn voor droogte. Het halfjaarverbod moet daar watertekorten in de sloten en beken voorkomen.  

Het halfjaarverbod in tijdens het droogteseizoen. Dat verbod duurt tot minimaal zondag 1 oktober. Er mag geen water opgepompt worden uit beken, sloten en vijvers/vennen om bijvoorbeeld te beregenen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens en giertonnen. De enige uitzondering hierop is het laten drinken van vee of een brand blussen met slootwater.

In de rest van het Dommelgebied is oppompen van oppervlaktewater nog toegestaan, behalve in inlaatgebieden Olen en Sonniuswijk in Son en Breugel. Dit zijn wateraanvoergebieden waar water wordt ingelaten uit het Wilhelminakanaal. Om dit wateraanvoersysteem te laten werken, mag je hier nooit oppervlaktewater uit oppompen. Wanneer waterpeilen en doorstroming in andere delen van het Dommelgebied snel zakken, kan het waterschap ook daar een tijdelijk onttrekkingsverbod instellen.

De droge zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022 laten zien dat stromend water in sloten en beken niet vanzelfsprekend is. Voldoende water is van belang voor natuur, landbouw en inwoners in het Dommelgebied. Daarom werkt Waterschap De Dommel samen met andere overheden, bedrijven, boeren, natuur- en milieuorganisaties en inwoners aan manieren om méér water langer vast te houden en minder water te gebruiken. Droogte is een acute situatie die ontstaat als het een langere periode niet regent. Als het weer gaat regenen, en de waterstanden genoeg zijn aangevuld, is de acute droogte voorbij. Verdroging ontstaat over een langere periode. Jarenlang is meer grondwater uit de bodem gehaald dan er wordt aangevuld.

De Brabantse waterschappen werken het hele jaar aan droogte en verdroging. “Samen met de agrarische sector, natuur-/terreinbeheerders, gemeenten, Rijkswaterstaat en provincie kijken we naar de juiste maatregelen om meer water vast te houden en het grondwater aan te vullen. Een blijvend hogere grondwaterstand is nodig om voorbereid te zijn op lange droge periodes.”

Verdroging

Verdroging ontstaat over een veel langere periode