"De patiëntenvereniging heeft mijn initiatief tot aftrap van de Longkankermaand gebombardeerd. Ik daag iedereen die longen heeft uit om ook een wandeltocht voor dit doel te organiseren. Ik doe het ook, al moet ik de tocht kruipen!” FOTO: Bert Jansen.
"De patiëntenvereniging heeft mijn initiatief tot aftrap van de Longkankermaand gebombardeerd. Ik daag iedereen die longen heeft uit om ook een wandeltocht voor dit doel te organiseren. Ik doe het ook, al moet ik de tocht kruipen!” FOTO: Bert Jansen.

Yvian Jenniskens: ‘Ik daag iedereen uit!’

wo 20 okt 2021, 11:00 Algemeen

Yvian Jenniskens (49) geeft op zondag 24 oktober de aftrap van de landelijke longkankermaand die 1 november start. De Veldhovense doet dit door mét longkanker een 1/4 marathon te wandelen tégen longkanker.

VELDHOVEN - Jaarlijks krijgen 14.000 mensen in Nederland te horen dat ze longkanker hebben. Jenniskens kreeg de onheilstijding in december 2020. “Zo’n 5 keer per week deed ik aan cardio- en krachttraining. Ik merkte eind november dat ik met sprinten op de loopband niet meer op adem kwam.”

Nieuwe behandeling

Het is het sein om naar de huisarts te gaan. Een bezoek aan een cardioloog levert niets op. Een longfoto wel! Ze blijkt in elke long een tumor te hebben. “Rechts zit de grootste tumor. Deze zit om de luchtpijp en door het longvlies in een klier tussen de longen en is niet te opereren. Maar deze kneep mijn luchtpijp dicht, dus die had hoge prioriteit.”
De eerste 3 maanden van dit jaar volgt een loodzwaar traject van gelijktijdig chemo en bestraling. Momenteel zit ze in een immuuntherapietraject. “Normaal krijg je fotonenbestraling. Maar ik heb voor de rechtertumor protonenbestraling gehad bij Maastro in Maastricht. Dat is een van de 3 centra in Nederland met protonentherapie. Deze nieuwe behandeling heeft ervoor gezorgd dat ik rechts weinig bestralingsschade heb, significant minder dan de met fotonen bestraalde linkerlong.”
Deze manier van bestralen is nog vrij onbekend en dat wil Jenniskens met haar actie veranderen. Ook moet longkanker uit het verdomhoekje. Jaarlijks sterven er in Nederland 10.000 mensen aan longkanker. “En dat zijn echt niet allemaal rokers. Iedereen met longen, zelfs ook erg jonge mensen, kunnen deze nare ziekte krijgen. Het sterftecijfer moet echt omlaag, meer onderzoek is nodig.”

Bewustwording

Patiëntenvereniging Longkanker Nederland en Maastro steunen haar initiatief om meer bewustwording voor longkanker te creëren. Op zondag 24 oktober wilde ze de ¼ marathon van Rotterdam rennen, maar dat kan ze nu lichamelijk niet. Een vriendin loopt nu in Rotterdam. “Zodra die over de finish komt, belt ze mij en start ik in Veldhoven een wandeltocht van 10,55 kilometer. Ik daag iedereen uit om ook te lopen tegen longkanker en zo bewustwording te creëren en geld in te zamelen.”
Daarvoor heeft ze de Facebookpagina Yvianloopttegenkanker gemaakt waarop ze de aangemelde initiatieven verzamelt. Jenniskens start op zondag 24 oktober bij sponsor café Willem van Oranje in Zeelst haar tocht. “Ik hoop met zo’n 30 à 40 mensen te zijn. Er liggen routebeschrijvingen voor tochten van 10,55 en 5 kilometer. De 10,55 kilometer start tussen 11.30 en 12.00 uur en de 5 kilometer tussen 12.30 en 13.00 uur. Meedoen is gratis, maar een bijdrage is gewenst.”

Ter plaatse kan via een qr-code een bedrag in een digitale collectebus van Longkanker Nederland worden gestort. De opbrengst gaat naar een symposium over longkanker en nieuwe onderzoeken. “De patiëntenvereniging heeft mijn initiatief tot aftrap van de Longkankermaand gebombardeerd.”

Jenniskens probeert nu zo’n 3 keer per week te wandelen. “Ik daag iedereen die longen heeft uit om ook een wandeltocht voor dit doel te organiseren. Ik doe het ook, al moet ik de tocht kruipen!” De wandeltocht kan tot 31 december worden georganiseerd.

‘Het sterftecijfer moet omlaag, meer onderzoek is nodig’

Ad Adriaans.

Veldhoven portret Ad Adriaans