Wethouder Thomas van Broekhoven van de gemeente Veldhoven. FOTO: Brigit Strijbos.
Wethouder Thomas van Broekhoven van de gemeente Veldhoven. FOTO: Brigit Strijbos. Brigit Strijbos

Wethouder draagt de sleutel van Brede School Zilverackers over

Maatschappelijk

Don. 28 mrt, heeft wethouder Thomas van Broekhoven de sleutel van het nieuwe schoolgebouw van Brede School Zilverackers overgedragen aan de toekomstige gebruikers. Basisscholen De Brembocht en Dick Bruna, Nummereen Kinderopvang en BSO IK-OOK zullen, vanuit de vlakbij gelegen tijdelijke huisvesting, de komende tijd hun intrek nemen in het nieuwe gebouw aan de Veldacker. 

VELDHOVEN - Om het heugelijke feit van de sleuteloverdracht te markeren, hebben 6 kinderen gezamenlijk een tijdcapsule in de gedeelde binnentuin begraven. Alle kinderen van de 2 basisscholen en de kinderopvangorganisaties hebben diverse items verzameld die in de tijdcapsule gestopt zijn. Denk aan tekeningen, foto’s van de bouw van de brede school en andere herinneringen. 

Mooie aanwinst 

Het ontwerp van de Brede School in Veldhoven is afgestemd op de verschillende authentieke wensen en visies van de verschillende gebruikers. Het design van de school is geïnspireerd op de typologie van het klooster, in stijl van de Bossche school, voorzien van een gezamenlijke binnentuin en een sporthal. Het gebouw biedt ruimte aan bijna 600 kinderen. 

Wethouder Thomas van Broekhoven weet: “Veldhoven groeit en daarmee ook de vraag naar maatschappelijke voorzieningen. Het is dan ook fijn om te zien dat we nu een mooi schoolgebouw hebben voor de kinderen uit Zilverackers, zodat zij in hun eigen wijk naar school kunnen”, aldus Van Broekhoven. “Ik wens de kinderen en natuurlijk ook de werknemers enorm veel succes en veel plezier toe op deze mooie plek.” 

De nieuwe gebruikers zijn ook blij: “We zien veel toegevoegde waarde om met z’n allen onder één dak te zitten. Het geeft ons letterlijk ruimte. Wij en vooral ook de kinderen, kijken enorm uit naar een gezamenlijke start in het nieuwe pand”. 

Duurzaam ontwerp 

Het duurzame gebouw wekt evenveel energie op als het verbruikt. Het heeft geen gasaansluiting, maar wel 600 zonnepanelen en maakt gebruik van warmtepompen. Oktober 2023 is gebleken dat Brede School Zilverackers geen transportcapaciteit voor elektriciteit krijgt. Daarom is het gebouw voorzien van een tijdelijke oplossing; naast de 600 zonnepanelen, wordt tijdelijk gebruikt gemaakt van een accu met als back-up een HVO dieselgenerator. In geval van een piek in de vraag naar stroom springt de generator aan.