Mark Verhoeven wint laatste NK in Genk (B). FOTO: Erwin Blatter.
Mark Verhoeven wint laatste NK in Genk (B). FOTO: Erwin Blatter.

Als laatste beginnen en winnen met 13 seconden voorsprong

Sport

Wat hij deed kon eigenlijk helemaal niet, maar hij deed het toch: karter Mark Verhoeven finisht de 3e zondag in Genk van de laatste plaats naar de overwinning met een marge van maar liefst 13 seconden op de nummer 2. Zo zorgt de 31-jarige Veldhovenaar voor een onverwacht mooi slot van zijn seizoen in de KZ2 Plus-klasse. 

GENK - “Het was een supermooie wedstrijd. We hadden goed gegokt met slicks”, verklaart Mark Verhoeven zijn eclatante opmars op het Vlaamse circuit. In de prefinale is hij helaas uitgevallen. Daarom moet hij in de finale achteraan starten. Een schier kansloze positie voor de overwinning, zo lijkt het die dag. “Maar de baan begon tijdens de race op te drogen. Racen op slicks pakte dus supergoed uit.”

Geheim

En daarin zit het geheim van zijn bijzondere en succesvolle race. “In het begin moesten we even zoeken naar de droge lijnen en naar de grip. Maar op een gegeven moment was ik iedereen voorbij en had ik vrij baan. De baan droogde steeds verder op, waardoor die steeds meer ‘naar me toe’ begon te komen. Zo kon ik uiteindelijk nog onbedreigd naar de winst rijden. Ik denk dat ik op een gegeven moment misschien wel 5 seconden per rondje sneller was”, aldus Verhoeven. 

Valreep

Dat de sympathieke Brabander uiteindelijk de race dus nog wint, heeft hij lang niet voor mogelijk gehouden. “Zeker tot halverwege de wedstrijd. Ik zag vanuit mijn ooghoeken de voorsprong van Jeroen (Bos, red.) en ik dacht: die ligt echt ver voor. Maar in de 2e helft van de wedstrijd kwam de baan echt naar me toe. Iedereen stond op regenbanden behalve en ik en Anton Gidding.” 

Die zondag pakt hij dus op de valreep toch nog een overwinning. “Ik ben superblij. Ik heb een jaar moeten wachten op het podium. Vorig jaar ben ik nog 3e geworden in het kampioenschap. Dit jaar zijn we begonnen met een achterstand. Nu gaan we in de winterperiode werken aan het nieuwe zomerseizoen en hopen dat ik kilo’s kwijtraak zodat ik op gewicht aan de start kan staan. En dan hopelijk kan strijden om het kampioenschap. In wil in ieder geval verder vooraan eindigen.”

Qua materiaal heeft hij zijn zaakjes alvast uitstekend voor elkaar, zo is Mark overtuigd. “Ik heb een Evo Kart met de motoren van François Slangen. Soms is dat goud. En met dit weer heb ik misschien voordeel met mijn gewicht, maar ervaring zal ook tellen. Nu hopen dat ik volgend jaar regelmatig voorin kan eindigen!”