Vossen zijn voornamelijk actief in het donker en laten zich niet makkelijk zien. In de winter is de kans het grootst om er een te spotten. FOTO: Marcel van de Kerkhof.
Vossen zijn voornamelijk actief in het donker en laten zich niet makkelijk zien. In de winter is de kans het grootst om er een te spotten. FOTO: Marcel van de Kerkhof.

Roofdieren... Ook thuis in Veldhoven

Algemeen

Als het over roofdieren gaat, denken veel mensen meteen aan tijgers, leeuwen en beren. Dieren waarvoor iemand naar de dierentuin gaat als hij ze wil zien. De laatste jaren zijn er echter veranderingen gaande. Roofdieren lopen tegenwoordig gewoon los door de stad. Niet van die grote gelukkig, dus is het een belevenis om er een te spotten. Bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg, als het nog donker is en stil op straat.

VELDHOVEN - Het meest zichtbare dier dat zich helemaal heeft aangepast aan het leven in de stad is de vos. Europese steden als Parijs, Brussel en Londen herbergen een grote vossenbevolking. Dat blijkt ook wel uit navolgend.
Enige weken geleden is er een filmpje in het nieuws te zien geweest van de kat van Downingstreet 10, de ambtswoning van de Britse premier. Op de video is een jonge vos te zien die het aan de stok krijgt met de kat. De vos kiest het hazenpad! Vrijwel nooit zal een vos de strijd met een huisdier aangaan.

Slimme vos

Van nature is de vos een slim beest. De vos die leeft binnen de grenzen van de gemeentelijke bebouwing, heeft zijn gedrag helemaal aangepast aan het nauwere samenleven met de mens in een dichtbevolkt gebied. Er zijn concrete aanwijzingen dat de dieren minder schuw zijn geworden en soms zelfs een tuin kiezen als woonplaats.
Overdag houdt de vos zich dan schuil en komt hij alleen tevoorschijn als de mens - en ook zijn hond - ligt te slapen. Daarom is het ook erg moeilijk een goede schatting te maken van het aantal vossen in Veldhoven. Maar iedereen die een cameraval opstelt, ziet vroeg of laat een vos in beeld verschijnen. Dus het zullen er zeker tientallen zijn.
De beste tijd om met eigen ogen een vos te spotten is overigens de paartijd. Dan zijn ze op pad om een partner te zoeken. Dat is midden in de winter, december tot februari.

Eten

Vossen zijn echte opportunisten wat voedsel betreft. Ze jagen op konijnen, eekhoorns en ratten. Ook kippen en eenden zijn een geliefde prooi. En wanneer het zo uitkomt eet hij ook van doodgereden dieren, eieren en huisafval.
Vooral jonge vossen eten ook muizen, insecten en vruchten. Dat ze op ratten jagen is alleen maar mooi meegenomen, maar de kippen zouden ze beter met rust moeten laten. Mensen met kippen moeten ervoor zorgen dat ze ’s nachts veilig opgesloten zijn en ze pas buiten laten als het weer licht is.

Territorium

Vossen leven in paren: een rekel (mannetjesvos) met een moer. Een enkele keer leven er nog enkele vrouwtjes vossen bij een koppel. Die helpen bij het opvoeden van de jongen.
Zo’n vossenpaar heeft een territorium, waar zij de baas zijn en geen andere vossen toelaten. Dat betekent ook, dat jonge vossen als ze volwassen worden op zoek moeten naar een eigen territorium.
Dat territorium moet aan 4 voorwaarden voldoen. Er moet voedsel zijn en een plekje om een schuilplaats te maken. Natuurlijk moet het goed bereikbaar zijn én tenslotte moeten er soortgenoten zijn om een paartje mee te kunnen vormen. Dat kan dus echt overal in de stad zijn, echt niet alleen in een park of aan de stadsrand.

www.ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem

Eén van de oudste geschreven verhalen (±1100) in het Nederlands gaat over een vos: Reinaart de Vos. In dat verhaal is hij de slechterik. Hij is een bandiet en weet zich uit allerlei moeilijke situaties te redden. Een slimme bedrieger is hij, die bovenal profiteert van de domheid van zijn tegenstanders.

IVN VEV

Interessante lezing

3 November houdt Menno Schilthuizen een lezing over zijn boek ‘Darwin in de stad’. Het gaat over het feit dat de stad niet alleen van mensen is, maar ook een nieuw milieu vormt voor dieren en planten die zich aanpassen. In Microlab, aanvang 20.30 uur.

Een vossenpaar
krijgt
3 tot 4
jongen

Afbeelding