Nancy Malaha: "Ik ontdekte dat er veel meer was dan alleen maar met cijfertjes werken." FOTO: Bert Jansen.
Nancy Malaha: "Ik ontdekte dat er veel meer was dan alleen maar met cijfertjes werken." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik ben ontzettend trots en dankbaar'

  Zakelijk

Tonnie Wesseling

Maak kennis met Nancy Malaha

Nancy Malaha runt een praktijk voor natuurgeneeskunde. Ze behandelt mensen met uiteenlopende klachten met voetreflextherapie al dan niet aangevuld met acupunctuur. Een succesvolle brede basis, zo blijkt.

VELDHOVEN – "Ik ga niet alleen voeten behandelen", zegt Malaha. "Ik kijk naar wat de vraag is. Mensen lopen soms al zeven jaar rond met een klacht. Laatst kwam er een jongeman bij mij met 'Waar was jij al die zeven jaar?'. Ik merk dat mensen het heel prettig vinden als je ze op een andere manier behandelt."

Cijfertjes

Malaha, geboren in Suriname komt 20 jaar geleden naar Veldhoven. Ze werkt vervolgens zo'n 17 jaar bij verschillende bedrijven op de financiële administratie. Uiteindelijk merkt ze dat ze niet blij wordt van dit werk. Ze krijgt last van haar armen, elleboog, schouder en nek en belandt via via bij een praktijk voor voetreflextherapie in Veldhoven. Wat de fysiotherapeut niet bereikte, gebeurt hier wel. De klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Maar er gebeurt meer: "Ik had gevonden waar ik zo lang naar gezocht had: werken met aandacht voor de mensen. Een bijdrage mogen leveren aan hun gezondheid, mijn kennis mogen delen met anderen en ook weer mogen leren van hen."
Een vriendin van haar komt met een folder over een voetreflexopleiding in Utrecht en daar beginnen ze samen aan in 2008. "'t Was geweldig, je gaat ook heel anders naar jezelf kijken, je ontwikkelt jezelf meer. Ik ontdekte dat er veel meer was dan alleen maar met cijfertjes werken. Als iemand bijvoorbeeld een schouderklacht heeft, werkt de voetreflextherapie niet alleen op die klacht, maar ook op de emoties, de geestelijke kant."

Stap

Na het beëindigen van de 3-jarige cursus volgt Malaha de Medische Basiskennis van één jaar in Eindhoven. In 2011 start ze met de VoetreflexPlus volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG), waarbij ook de meridianen op de armen en benen gemasseerd worden. In de meridianen stroomt Qi, de levensenergie. Op de meridianen liggen punten waar de Qi positief gestimuleerd kan worden. Door massages van deze punten kunnen blokkades opgeheven worden. "Voor mij voelde deze stap heel goed. Ik volg nog steeds de bijscholingen en ben aangesloten bij de beroepsvereniging Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten (FagT). Daardoor worden een groot deel van mijn behandelingen vergoed bij de Zorgverzekeraars."
In 2018 rondt Malaha succesvol de opleiding Acupunctuur af. Een paar keer per jaar komt ze met een aantal collega's bij elkaar om wat te sparren: "Wat gaat goed en tegen welke problemen loop ik aan. We geven elkaar adviezen."

Dankbaar

Malaha neemt bij iedere nieuwe klant altijd eerst een anamnese af voordat ze aan het werk gaat. "De aandacht vinden de mensen erg fijn. Ik hoor vaak: 'ik ben zo blij om weer bij jou te zijn!' Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik dit beroep mag uitoefenen en mijn kennis en ervaring mag delen met mensen", besluit Nancy Malaha.

'Mensen lopen
soms al
7 jaar rond
met een klacht'

Meer berichten