Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. FOTO: Kvk Eindhoven.
Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. FOTO: Kvk Eindhoven. (Foto: )

4 handige tips over vernieuwde kleineondernemersregeling

  Zakelijk

Van de redactie

Steeds meer mensen starten een eigen onderneming. Het eerste half jaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel ruim 118.000 nieuwe ondernemingen, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. Deze regeling geeft ondernemers en organisaties met een jaaromzet tot en met 20.000,00 euro, waaronder starters, recht op vrijstelling van de btw.

VELDHOVEN - 4 tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR voor u interessant is:

1. Check of u gebruik kunt maken van de regeling

Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst is eenvoudig na te gaan of u in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij

Maak een inschatting of u de komende jaren btw moet betalen. Als u jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie gezien misschien wel financieel nadelig te zijn. Maar... Het is zonder meer ook belangrijk om zeker ook rekening te houden met besparingen, zoals bijvoorbeeld de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.

3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op uw klanten

Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen met het geldende bt-tarief. Als u vooral particuliere klanten hebt, kan dat zeer goed een concrete en terzake doende reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat u dan dus geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Netto-prijs is dan de prijs.

4. Schat uw financiële situatie over 3 jaar in

Als u kiest voor de vernieuwde KOR, dan doet u daaraan mee voor een periode van minimaal 3 jaar. Dat betekent dat u 3 jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als u van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

De nieuwe KOR vervangt de huidige KOR die ondernemers recht gaf op een korting op de btw. Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dienen ondernemers dit vóór woensdag 20 november kenbaar te maken.

Meer berichten